Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал срещу Пеевски заради опита му да наложи нов медиен закон

14 февруари 2018, 12:35 часа • 1880 прочитания

Въпреки че депутатът от ДПС Делян Пеевски е "крупен собственик на медии" и не е декларирал частен интерес, той участва в изготвянето и депозирането на законопроект за регламентацията на медийната и разпространителската дейност. Затова партията на Христо Иванов "Да, България" сезира Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание.

Според партията на бившия правосъден министър въпросното обстоятелство за Пеевски представлява нарушение на чл. 154, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Освен това, има нарушение и на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането или постановяването на актове, да изпълнява контролни и разследващи функции или налага санкции в частен интерес.

"Както е добре известно, г-н Пеевски е собственик на редица медии, основно чрез фирмата си Intrust pls. Това са следните медии: "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач", "Борба". Безспорно е, че народният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект", казват от „Да, България“. Те молят и парламентарната комисия по етика да изпрати сигнала им до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, когато тя бъде конституирана.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес