Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще стане ли Ненчев вторият министър, тръгнал си от кабинета "Борисов 2"

17 юли 2015, 07:00 часа • 5338 прочитания

Министърът на отбраната Николай Ненчев може да стане вторият след Веселин Вучков, който да си тръгне от настоящото правителство. Причината - неуспех да направи достатъчно реформи, за да ореже парите за администрацията си, твърди в. "Сега".

Според разчетите досега във военната сфера в края на тази година няма да достигнат 40 млн. лв. за заплати. Проблемите с плащанията може да се усетят още през септември. Това означава, че Ненчев ще му се наложи да поиска скоро пари от централния бюджет, ако не иска да има брожения в армията. Той вече на няколко пъти заяви, че има нужда от актуализация на бюджета.

Искането на пари обаче ще бъде обвързано с оставка - или поне така се закани премиерът Бойко Борисов преди два дни по време на редовното заседание на Министерския съвет. "Обръщам се към всеки един от вас с молба да обърнете сериозно внимание на финансовата дисциплина в ръководените от вас ресорни министерства. Това, което ми докладва финансовият министър, не изглежда никак добре - заложеното в бюджета съкращаване на разходите в министерствата не се изпълнява от много от вас", каза на заседанието на кабинета министър-председателят.

Вчера разяснение на думите му направи председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя припомни, че в бюджета са заложени съкращения от 10%, но не всички министри се справяли с тях. Стоянова посочи като отличници министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева, докато Ненчев не се справял добре.

"Целта на това беше чрез натиска на бюджета всички министерства да направят съответната реформа, да оптимизират своите администрации. Едни министри го правят, други министри не го правят. А тези, които не го правят, вероятно в края на годината ще кажат "Трябват ми допълнителни пари, защото нямам пари да платя заплатите на хората за ноември или декември", обясни Стоянова и допълни, че военният министър е един от членовете, който не прави такава реформа, за да намали разходите си съгласно бюджета.

Самият Ненчев досега отрича, че той е "черната овца" на правителството.

Факт е, че плановете на военния министър за съкращения претърпяха различни обрати от началото на годината. Първоначално заради орязания бюджет от близо 70 млн. лв. за т.г. министърът на отбраната се зарече да съкрати 4200 щатни бройки от 1 юни. През април обаче редуцирането беше намалено над десет пъти и в крайна сметка се оказа, че ще бъдат съкратени около 400. Вчера министър Ненчев коментира, че не е съгласен с Менда Стоянова. "До момента сме съкратили 382-ма души в Министерство на отбраната след въвеждане на общия устройствен правилник. Общо в администрацията на ведомството работят около 900 служители", каза Ненчев, който наблюдава учение в авиобаза Крумово. Попитан дали може още да се намали щатът, военният министър каза, че това е много трудно, тъй като във ведомството има структури със специални задачи и мисии и съкращенията биха застрашили дори националната сигурност. Точно обратно на думите на премиера, Ненчев съобщи, цитиран от БНР, че е получил "обнадеждаващ" доклад от финансовото министерство, според който Министерството на отбраната се справя добре.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес