Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се възстанови ли патронажната грижа за младите майки?

16 октомври 2024, 13:08 часа • 331 прочитания

Пациентите и обществото имат огромна нужда от възстановяване на работата на патронажната медицинска грижа от сестри и грижите за новородени деца от акушерските практики. Около това се обединиха специалистите по здравни грижи и представители на експертния съвет по здравеопазване на “Продължаваме Промяната”. На среща с председателя на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) - г-жа Милка Василева, беше обсъдена необходимостта от създаване на условия за работа по договори с НЗОК на самостоятелните амбулатории на специалистите по здравни грижи.

Ефективният достъп на пациенти и млади семейства с деца до амбулаториите на сестри и акушерки е едно от основните настоявания и на всички пациентски организации, с които екипът на ПП продължава своя диалог. “Това са хората, които ни помагат да бъдем здрави и те трябва да бъдат подкрепени, статутът им да бъде възстановен, за да не стигаме до скъпоструващото болнично лечение.”

Потвърден беше и ангажиментът на “Продължаваме Промяната” да продължи увеличението на заплатите на сестрите и акушерките, като целта е то да стане 90% от размера на средната работна заплата - за да избират те да останат в България.

За да не стигат хората до болнолечение, което коства огромен емоционален и финансов стрес за семействата, философията на ПП за подобряване на достъпа до акушерска и сестринска грижа в извънболничната помощ и повишение на обществения престиж на професиите по здравни грижи ще продължи и с осигуряване на повече средства за извънболнична помощ за:

- разширен скрининг, профилактика, безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа;

- кампании за повишаване на осведомеността на обществото за важната роля на специалистите по здравни грижи;

- осигуряване на безплатни лекарства за диабет, неврологични и белодробни заболявания,

- безплатни лекарства по рецепта за деца до 7 години.

БАПЗГ получи подкрепата на “Продължаваме Промяната” за въвеждане на система за качество и стандарти на дейността на сестрите, които да са пряко свързани с възнагражденията, както и за създаване на правно регулирани дейности като педиатрична сестра или диабетна сестра.

Приоритетите в сектор здравеопазване на ПП-ДБ включват още осигуряване на 100% финансиране от бюджета на касата за основни консумативи и изделия по клиничните пътеки, заплатите на медицинските сестри и акушерките да бъдат минимум 90% от средната работна заплата, а на лекарите - минимум 125% от средната работна заплата.

България може да си позволи такава политика, когато се спре корупцията по високите етажи, за да стигнат парите до хората. 

Защо тази политика е важна за България?

През 2023 г. сред най-предпочитаните дестинации от емигриращите българи са Германия и Франция. Общото между двете държави е, че там доплащанията от джоба на хората за медицински изделия и услуги традиционно е по-ниско дори от средните стойности за ЕС. През 2021г. европейците са доплащали средно 14.54% от джоба си за лекарства и здраве, докато в България процентът е повече от двойно по-висок и ни поставя на незавидното челно място по този показател - 33.7% (по данни на Евростат).

 

Това е категорично потвърждение, че политиката на ПП-ДБ за трайно намаляване на доплащанията оказва влияние на избора на младите семейства да останат да живеят в България.

Тази политика ще продължи единствено с усилията на “Продължаваме Промяната - Демократична България” в следващия парламент. Това става ясно след повече от десетилетие доминация на ГЕРБ в здравния сектор, след което проблемите не само не са решени, но допълнително влошени до положение, в което събираме пари с есемеси за лечение на децата в чужбина и капачки, за да имат болниците елементарно оборудване за спасяване на животи, а бабите и дядовците ни плащат данък “здраве” доживот без адекватна подкрепа от държавата.

Вижте тук още от приоритетите на ПП-ДБ по тема здравеопазване.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес