Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще подкрепи ли БСП правителство на ГЕРБ?

12 юни 2024, 18:28 часа • 1511 прочитания

БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Георги Свиленски, зам.-председател на БСП.

„БСП е за програмен, национален и надпартиен кабинет, който да бъде съставен за да режи 3-4 приоритетни задачи, стоящи пред България. Този кабинет трябва да бъде подкрепен от максимален брой народни представители“, посочи той.

Според него не е нормално и логично да се правят шест пъти избори за три години. Той допълни, че хората в цялата страна са разочаровани от политиците. Хората искали от народните представители „да седнат и да си свършат работа“.

Още: Пеевски прикани Борисов да го извика за разговори за правителство

„Урокът от ниската избирателна активност е шамар, който получиха всички политически партии. Виждам, че днес президентът се опитва да се дистанцира, но всички, които са свързани с политиката, носят отговорност за този нисък резултат на изборите“, каза още той.

Георги Свиленски е категоричен, че няма да подкрепи правителство на Борисов, Главчев, Пеевски, Петков или Василев. Според нето премиерът трябва да е човек, на когото всички имат доверие. „Нека първо да изберем председателят на Народното събрание, защото знаете, че имаше проблем с този пост в предходния парламент. От избора на председател зависи и какво правителство ще има България“, каза още той.

Още: Политическа каша: ДПС е готово да управлява с Борисов, него го е страх

Припомняме, че по-рано днес другият заместник-председател на БСП Атанас Зафиров не отхвърли напълно възможността партията да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ. В интервю за Нова телевизия той уточни, че това би станало, ако подобен кабинет отговаря на вижданията на социалистите. Зафиров обаче също бе категоричен, че няма как БСП да подкрепи правителство, начело на което е Бойко Борисов.

В отговор на въпрос дали БСП ще застане зад правителство, ако то е с мандат на ГЕРБ, Зафиров отговори: "Все с някакъв мандат трябва да бъде". "Тези неща, които говоря, са с голяма доза условност, тъй като решенията ще ги взимат нашият Национален орган и парламентарната ни група, която още не е ясно в какъв състав ще бъде", уточни Зафиров. 

За резултатите от вота

Зам.-председателят на БСП коментира и катастрофалните резултати на партията след изборите. „Ако знаехме, защо резултатите са такива, нямаше да бъдат такива“, каза той.

Георги Свиленски каза, че веднага след вота „2 в 1“ отново са призовали лидерите на левите партии да се обединят, но според него те се сещат за това само два месеца преди избори, когато се редят листите. Той е категоричен, че в ляво има твърде много лидери с неосъществими амбиции.

„Нека дойдат с предложения, с визия за развитие на лятото и с план за развитието на България. Тези леви партии, които се явиха на изборите, се оказаха с малко над 1% подкрепа. А уж Корнелия Нинова не била разпознаваема от избирателите“, каза още той и повтори, че страната трябва да има лява партия, която да защитава интересите на българите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес