Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще обяви ли НАП дали политици са крили пари в КТБ - не е много ясно

03 май 2016, 07:30 часа • 1677 прочитания

Националната агенция за приходите още няма резултати по започналите проверки на публични фигури, клиенти на КТБ. НАП се самосезира след публикуването на списъците на всички лица, заемали висши длъжности и държали депозити във фалиралата банка в рамките на 5-годишен период - от ноември 2009 г. до ноември 2014 г. Първоначално приходната агенция обяви, че проверява 90 лица, но обхватът е бил разширен и списъкът с проверяваните е набъбнал на 141 души.

Списъците с публични фигури, които са имали депозити в КТБ, бяха оповестени публично в началото на февруари. Още когато те се появиха, от Сметната палата обявиха, че не биха могли да направят проверка, защото става въпрос за максимални суми за последните пет години, а не година по година. Това наложи намесата на НАП, като данъчните обявиха, че ще търсят разминаване между декларирани доходи и платени данъци и налично имущество и влогове както в КТБ, така и в останалите банки.

От 2016 г. срокът за проверки е ограничен до 6 месеца с опция за удължаване на 12 месеца само по изключение, пише в. "Сега". Така ако НАП изчака до последно, резултатите ще са факт в разгара на лятото т.е. в сезона на отпуските. Няма и ангажимент на НАП публично да обяви резултатите от проверките.

По принцип ако проверка покаже разминавания, следва данъчна ревизия, при която се установява конкретен размер на укрити задължения, като и за двете важи правото на данъчноосигурителната тайна. Възможно е данъчните да преценят да следват този общ ред и да откажат обявяване на информацията. В този случай тайната ще може да се снеме само при съгласие на засегнатото лице или по съдебен път. В същото време, ако се следва логиката на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши длъжности, резултатите от проверките и ревизиите би следвало да се огласят. При обичайните проверки на имотните декларации законът задължава Сметната палата да препраща на НАП всички случаи с установени несъответствия и в последствие да публикува на сайта си заключенията от извършените проверки. В случая обаче НАП се самосезира извън редовния контрол на имотните декларации.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес