Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли воден режим и в Плевенско и Ловешко?

14 февруари 2020, 13:17 часа • 1140 прочитания

"Предстои анализ на необходимостта от изграждане на нови водни обекти, какъвто е язовир "Черни Осъм". Преценката за необходимостта от изграждането на нов язовир или друг начин за решаването на проблемите с водоснабдяването в тази територия, както и на територията на цялата страна, ще бъде направена от експерти и учени в областта, които ще подпомагат министерството при реализацията на политиката в отрасъла."

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на въпрос за проектирането и строителството на язовир "Черни Осъм"

По време на парламентарен контрол, народните представители Васил Антонов и Милко Недялков посочиха, че има недостиг на питейна вода в Плевенско и Ловешко и те са под постоянна заплаха от въвеждане на воден режим.

"В момента се разработва национален инвестиционен план за водоснабдяване и канализация. Планът ще е условие за отпускане на средства, предвидени за следващия програмен период по оперативните програми.

Ще бъде основен документ, по който ще се планират и изпълняват инвестиции от други източници, в това число и предвиденият "Български ВиК холдинг", разясни Аврамова за решението на проблемите в национален мащаб.

""Български ВиК холдинг" се създава, за да се постигне по-добра координация и контрол. За реализацията на всички инвестиционни проекти, които ще се изпълняват от холдинга, а това са големи инфраструктурни проекти в сферата на водоснабдяването и канализацията, ще се разчита на висококвалифицирани специалисти - хидроинженери, ВиК инженери, хидрогеолози, като се очаква и подкрепата на научните среди", допълни Петя Аврамова.

В рамките на холдинга се предвижда да бъде създадено и научно аналитично звено, което да подпомага работата в отрасъла при вземането на управленски решения.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес