Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли правителство и къде е скрит ключът?: Мнението на анализатори

16 юни 2024, 11:42 часа • 5715 прочитания

Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност. Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той уточни обаче, че правителство с мандат и отговорност на ГЕРБ ще зависи от коалиционни партньори. "ГЕРБ не е в състояние в момента да контролира мнозинството в парламента", обясни политологът. И добави: "Като едно коалиционно правителство, колкото и да е стабилно, от него винаги трябва да очакваме, че е малко вероятно да си изкара пълния мандат. Продължителността на едно такова управление зависи до голяма степен от способността на партиите, които го формират, да влязат в обективни и адекватни коалиционни отношения и разговори, а не опити за надлъгване и надцакване, каквито бяха тези във формата на сглобката".

ОЩЕ: Борисов не трябва да се страхува от Пеевски: Говори Настимир Ананиев

Кой ще е третият участник?

Според него е възможно да се намери и трети участник в евентуален кабинет с ГЕРБ и ДПС. "По-малките партии са заинтересовани да няма предсрочни парламентарни избори твърде скоро, защото тогава възможността да влязат отново в парламента е малка", обясни твърдението си доц. Стойчев. Като малки партии в парламента той посочи ИТН, БСП и "Величие". 

"Възможно е малка партия да гласува за кабинет и състав на правителство, без да влиза формално в коалиция с аргумента, че това е добре за държавата, че иначе нестабилността ще бъде пагубна и т.н.", смята той.

ОЩЕ: Плевнелиев се надява да има правителство, ето какви са вариантите

Анализаторът Мирослав Мурджов прогнозира, че ще има правителство. Той се съгласи също, че малките формации са ключът към разрешаването на подкрепата. Но добави: "Има много голяма вероятност част от разгромената коалиция – бившите коалиционни партньори на Борисов в предишното управление – ПП-ДБ, също да се включат по някакъв начин – било през експерти, било като отделни личности. Такъв процес не бива да изключваме и не бива да подценяваме тази възможност".

"Енергията за промяна беше употребена от едни хора, които не успяха да променят включително и себе си", подчерта Мурджов по адрес на ПП-ДБ. По думите му техният изборен резултат е тотална загуба и то не само на лично доверие към тях, а загуба на доверие на българите към цялата политическа класа и партии. Според него това е много тревожен елемент.

Бъдещето на ПП-ДБ и БСП

Доц. Стойчев допълни, че ако ПП-ДБ иска да оцелее, те трябва да бъдат категорична опозиция.

Според Мирослав Мурджов на този етап ясната и единствена опозиция е "Възраждане". По думите му сред другите политически субекти се наблюдава "раздвоение на личността".

ОЩЕ: "Не е време за биене в гърдите": Борисов иска експертен кабинет с доминация на ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Той подчерта тежкото състояние на БСП след изборите: "Бъдещето на левицата мисля, че е по-важната част за тях, ако искат да оцеляват, отколкото да бъдат или да не бъдат опозиция или да участват или не в управление".

Анализаторът смята, че в БСП трябва да протече оздравителен процес, защото лявомислещите хора в България очакват да чуят други послания. Докато не бъде намерена формулата на идеологизацията на лявото пространство, нищо добро не чака левите хора в България и те няма да има за кой да гласуват, категоричен е той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес