Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли обединение между Лютви Местан и Касим Дал?

16 януари 2017, 08:30 часа • 3245 прочитания

За да има парламентарно представителство на партия, подкрепяна от Реджеп Ердоган, трябва да има коалиция на ДОСТ с някой друг. Това каза журналистът Илхан Андай в коментар за слуховете, че ДОСТ и партията на Касим Дал ще се обединят за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Според някои новини, лидерът на партията ДОСТ Лютви Местан и лидерът на Народна партия "Свобода и Достойнство" Касим Дал смятат да обединят силите си на предстоящите избори срещу Движението за права и свободи. Като доказателство за това се сочи и фактът, че двамат заедно са участвали в поменната церемония в Могиляне." Това казва в свой материал българската редакция на турското държавно радио Türkiye'nin Sesi Radyosu. Радиото беше едно от първите, което съобщи, че "в България ще бъде учредена нова турска партия с председател Лютви Местан." То цитира следното изказване на шуменския депутат Айдоан Али: "След последните събития под външен натиск бяха извършени действия от Ахмед Доган, накърняващи личното достойнство на хората, и маските бяха свалени. За да възразим срещу тази несправедливост, ще съставим нова формация с председател Лютви Местан".

Според Андай обаче към момента в България няма партия, която да се коалира с ДОСТ и „да рискува да потъне”. Няма вариант ДОСТ да влезе в парламента, освен ако от Турция не бъдат уредени за Местан „1000-1200 автобуси с изселници”, уточни журналистът пред Нова телевизия. По думите му "ДПС мачка ДОСТ" в европейската част на Турция.

По думите на Андай ако в България Ердоган има любими политици, това са на първо място Касим Дал и Вежди Рашидов и чак след това идва Лютви Местан. Местан има само две срещи с Ердоган, като втората беше малко конфузна – пресцентърът на Ердоган пет дни не пусна общата снимка на турския президент с Местан, заяви Андай. Връзката е сведена до ниво дипломати – Сюлейман Гьокче (бел. ред. – турският посланик в България), добави журналистът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес