Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли кабинет „Габриел“?

20 март 2024, 06:07 часа • 1915 прочитания

Народното събрание се очаква да гласува състава на предложения от Мария Габриел кабинет днес, след като президентът Румен Радев подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател Мария Габриел.

За подкрепа на кабинета вече се обявиха от ДПС.

ОЩЕ: Изненада: Мария Габриел върна изпълнен мандат на президента (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кабинетът, обаче, е възможно да не събере необходимите гласове в пленарна зала, тъй като в изявление на ПП-ДБ, досегашният премиер Николай Денков заяви, че предложените споразумение и кабинет не са обсъждани с тях и призоваха президента Радев да оттегли указа си. ПП-ДБ са категорични, че няма да гласуват за този кабинет.

ОЩЕ: "Безпрецедентна подмяна": Министрите на ПП-ДБ се оттеглят от кабинета на Габриел (ВИДЕО)

След като държавният глава връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС то предложеният за премиер кандидат Мария Габриел води преговори около 24 часа с ПП-ДБ и върна папката изпълнена със състав на правителство.

В проектокабинета „Габриел“ общо 12 министри запазват постовете, които заемаха през последните 9 месеца. Самата Габриел запазва позицията си във външно министерство, а Николай Денков става вицепремиер по европейските въпроси.

Нови министри влизат в здравеопазването, в образованието, в екологията, в електронното управление. Иновациите и растежа ще бъдат оглавени от досегашния председател на парламента, а енергетиката се поема от депутат от ГЕРБ. Досегашният председател на военната комисия пък заема мястото на Тодор Тагарев в Министерство на отбраната.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес