Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на СОС: Пенсионирането на хартиеното билетче - едно от нещата, с които най-много се гордеем

22 юни 2023, 13:39 часа • 2497 прочитания

Най-голямата гордост от този мандат е преходът, който направи градският транспорт. Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев по време на форума "Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023".

По думите  му въпреки периода на пандемията от Ковид, кризата с горивата и липсата на подкрепа от правителството, успешно е заработила системата за електронно таксуване на пътниците в обществения транспорт на София.

"Успяхме да оборудваме всички превозни средства с камери, бордови устройства, чрез които да може да се пътува с електронните билети и успяхме да пенсионираме хартиеното билетче. Благодарение на новата система, която работи от две години хартиените билети останаха в историята", заяви Георгиев.

Той обърна внимание и на факта, че са въведени нови услуги, които правят градския транспорт по-атрактивен и по-изгоден за пътуване - например таван на плащанията при придвижване с градския транспорт - 4 лв. за деня. "970 000 пъти са използвани тези услуги и сме спестили на софиянци 3 млн. лв. Успяхме да привлечем повече пътници в градския транспорт, връща се и доверието", уточни Георгиев.

Още: Георги Георгиев: Общинските екипи са бързи, обучени и оборудвани (СНИМКИ)

"Благодарение на новата система и на цялото оборудване и това, че хората бяха привлечени към електронната система на градския транспорт успяхме да реализираме 250 млн. валидации, които представляват огромен масив от бази данни. С тези 250 млн. транзакции ние имаме изключително много информация за потребителските навици, за дължината на пътуването, за струпването на повече хора в превозните средства. Съвсем не казвам, че успяваме на 100% да се възползваме от тази информация и няма вече прекомерен брой пътуващи, в час пик продължава да има, но всеки месец на тази информация и анализите, които правят колегите, успяваме да оптимизираме разписанията на градския транспорт. Така гражданите участват в управлението на градския транспорт", добави председателят на СОС.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес