Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на Сметната палата: Супер сме!

15 януари 2015, 12:04 часа • 16047 прочитания

Има една отлична работеща Сметна палата, която ще продължи да работи така в бъдеще въпреки околната среда. Виждате – опитват се да върнат стария модел, който не работи. Това заяви председателят на Сметната палата Лидия Руменова. Тя участва в заключителна пресконференция по повод успешното приключване на Проект "Подобряване на професионалната компетентност на служителите в Сметната палата на Република България за осъществяване на ефективна и ефикасна одитна дейност".

Чрез проекта се обучи целият одиторен състав и се достига до разширяване на капацитета на всички одитори.

Повишаване на знанията и уменията има както и на отделните служители, така и на институцията като цяло, каза Руменова.Тя добави, че проектът е една дългосрочна стъпка за подобряване на капацитета на палатата и в бъдеще.

Лидия Руменова акцентира и върху наръчника, изготвен от Сметната палата, за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на органа. В момента в Сметната палата ръководството е конструирано изключително на професионален принцип, заяви председателят на органа, цитирана от БГНЕС.

Директорът на Дирекция "Оперативна програма "Административен капацитет" към ОПАК Моника Димитрова Бийчър представи резултатите от проекта. Този проект е ключов, както за програмата, така и за укрепването на кадрите в Сметната палата, като по този начин Сметната палата по този начин ще има повече свобода на действие.

Проектът стартира през 2012 г., той е продължителност 18 месеца, на максимално допустима сума – 2 125 653,23 лв. Целта му е укрепване на капацитета на Сметната палата за осъществяване на ефективен и ефикасен независим външен одит в публичния сектор. Специфичните цели, които Сметната палата е постигнала са: повишаване на ефикасността на одитната дейност чрез обучения за приемане на специализиран одитен софтуер; повишаване квалификацията и уменията на одиторите чрез специализирани обучения както и повишаване на капацитета за прилагане на международните стандарти на върховните одитни институции.

Припомняме ви, че в понеделник спор за бъдещето на Сметната палата си спретнаха в ефира на bTV шефът на органа Лидия Руменова и председателят на бюджетната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според назначената от кабинета "Орешарски" Руменова органът вече е овладян. В подкрепа на думите си тя представи факта, че Стоянова знае, че СП ще има 4 дирекции, както и звено за контрол на риска. На това предстедателят на бюджетната комисия отговори, че знае, тъй като промените са записани в закона.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес