Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Секретните материали от комисията за "Исторически парк" вече са в прокуратурата

08 август 2024, 15:03 часа • 799 прочитания

Секретните материали от комисията за "Исторически парк" вече са в прокуратурата. Това обяви пред медиите депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова, която ръководеше временната комисия. 

Припомняме, че малко след създаването на комисията ДАНС изпратиха на парламента доклад за "Исторически парк". Поради тази причина, както и заради данни в доклада, които са за ограничено ползване, парламентът разгледа доклада на временната комисия на закрити врата.

"Народното събрание прие проекта на решение на временната комисия, с което прие доклада на комисията и взе решение да изпрати материалите на съответните компетентни органи", съобщи Рангелова.

Целта на комисията

Комисията беше създадена по предложение на трима бивши депутати от „Величие“. Целта на комисията е да провери „всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие" и изграденият в село Неофит Рилски, община Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк", в това число престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централната власт с този комплекс и неговото изграждане.

Какво успя да свърши? 

В рамките на комисията бяха изслушани опарени "инвеститори", представители на КФН и вътрешният министър Калин Стоянов и други. ОЩЕ: Големият проблем на "Исторически парк": Разказват "опарени инвеститори"

В рамките на изслушванията стана ясно, че през годините в МВР е работено по общо 28 проверки на сигнали, свързани с Ивелин Михайлов. Първият сигнал е подаден през 2016 г., а част от сигналите са свързани с докуметни измами, пране на пари и изборни престъпления, като повечето са приключени с отказ от образуване на досъдебно производство от съответната прокуратура, а проверките по някои от тях продължават и към момета. ОЩЕ: Изборни престъпления, документни измами, пране на пари: Из сигналите срещу "Исторически парк" (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес