Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сдруженията за санирането няма да поемат други задължения

04 февруари 2015, 07:52 часа • 18018 прочитания

Етажната собственост трябва да има сдружение, за да може да има юридическо лице, което да общува с общината. Сдружението си остава единствено за целите на програмата за безплатно саниране и нищо друго – не се прехвърлят никакви други задължения към това сдружение, увери бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Вървят разни слухове, че хората ще плащат сметки, ще губят собственост. Повтарям – сдружението за етажна собственост се прави само и единствено за санирането. Към вчерашния ден има вече 24 заявления от цялата страна, каза Добрев пред Нова телевизия. И добави, че слуховете се пускат, за да се провали програмата, заяви той.

След като има регистрация за програмата на даден блок, се определя един човек, който контактува с общината.

При санирането би трябвало да има „унификация”. Остъклените тераси няма да се пипат, но има например и алуминиева дограма, и винкели. Проектантите ще препоръчат да има еднакво затваряне на терасите, казва Добрев. Изолацията, която отговаря на клас C, ще си остане при санирането, добави той.

Според Добрев „сметките за парно трябва да паднат с повече от 30%”. Ще има енергийно обследване и ако строителят не си е свършил работата, няма да му бъде платено.

По думите на народния представител няма допълнителни условия за кандидатстване за саниране – поне 36 апартамента, панелен блок и сдружение. Няма да има освобождаване на данък сгради, каза Добрев. И добави, че ще има повишаване, но минимално, на данъка върху сградата заради подобрението. Бившият министър даде пример с блок в Хасково – от 300 лева данъкът ставал 305 лева.

Делян Добрев обясни и, че изваждането на вертикалните щрангове за парно и отвеждането им към входа на всеки апартамент ще е по-добре, защото сметката ще е за индивидуално потребление.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес