Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ директно атакува изпълнителите на "Южен поток" у нас

06 юни 2014, 18:00 часа • 47808 прочитания

Американският посланик Марси Рийс в прав текст посочи, че „компании и личности, които предоставят материална подкрепа на „Стройтрансгаз”, могат да се окажат под ударите на санкциите от страна на САЩ”.

Изявлението на Рийс, което е качено на Facebook страницата на американското посолство в България, представлява директна атака срещу българската отсечка на „Южен поток”. Причината – точно консорциум с участието на „Стройтрансгаз” и "Газпроект Юг" пое цялостната реализация на газовия проект на българска територия – от проектното начало, та до обучението на кадрите. Мажоритарен собственик на „Стройтрансгаз” е Генадий Тимченко чрез компанията си Volga Group, а Тимченко присъства в американския списък със санкционирани руски граждани. В "Газпроект Юг" участват само български компании - "Главболгарстрой", "ПСТ Холдинг", "Техноекспортстрой", "Понсстройинженеринг" и "Промишлено строителство холдинг".

В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати включиха „Стройтрансгаз” и нейните клонове в списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със „Стройтрансгаз” и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати, се казва в изявлението на американския посланик у нас.  

„Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток“ на „Стройтрансгаз”. Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин.  Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.

Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия”, обяснява в изявлението си Марси Рийс.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес