Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сандов: За мен ИТН още са коалиционен партньор

10 юни 2022, 13:59 часа • 1474 прочитания

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов ("Демократична България") заяви, че за него "Има такъв народ" все още са коалиционни партньори и прави опити да работи с тях. "Дано това се случи и на ниво парламент, и на ниво правителство", заяви той пред репортери на форума "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".

Сандов коментира как изглеждат нещата в правителството, след като ИТН напуснаха коалицията и се заговори за търсене на 12 депутати, подкрепящи управляващите, както и за смяна на министрите на "Има такъв народ". "Аз, като министър, работя по програмата, която имам по коалиционното споразумение. Разговорите в това отношение се водят основно в парламента - те са свързани с актуализацията на бюджета и с това как парламентът да продължи да функционира", каза министърът на околната среда.

Попитан дали ако ще се правят смени на министри, те трябва да са по-бързи, или да се изчака, той не отговори конкретно: "Ние работим с екипите на всички министерства, с които имаме съвместна дейност. Работим по плана, по програмата, по актуалните въпроси на деня. Политическото решение трябва да се вземе от всички участници от коалиционното споразумение, да има събиране на партиите, отделни разговори, за да се намери решение".

Според него няма да има "саботаж" от страна на управляващите за забавяне на смяната на министрите от ИТН, за да може първо да мине актуализацията. "Вярвам, че няма да има. Основната ни цел е дейността на държавата, доста предизвикателства има пред нас, към това трябва да адресираме нашите действия".

На въпроса откъде ще се търси подкрепа за управлението, той отвърна, че това е разговор, който се води в Народното събрание. "В ДБ провеждаме интензивно разговори, в отделните партии от коалицията, за да предложим решение", увери Сандов и каза, че не участва в разговори за нови министри.

Според него вероятно има определени фактори за разрива в отношенията с ИТН. "Аз продължавам да не разбирам защо се стига до такива крайни мерки. Това е разговор на ниво коалиция, парламент. Аз, като министър, ще продължа да правя това, което правя в момента", каза Сандов.

От ДБ заявиха веднъж, че ръката им остава протегната към ИТН, а според Сандов това продължава да е така (поне от негова гледна точка) и след днешните събития, в които "Продължаваме промяната" и партията на Слави Трифонов си размениха остри реплики относно законопроекта за КПКОНПИ. 

"Търсим конструстивно опит да функционира парламентът и начин да продължи да функционира държавата. Търсим коалиционните партньори още от самото начало. За мен те все още са коалиционен партньор, правя опити да работя с тях и дано се случи на ниво парламент, както и на ниво правителство", добави министърът.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес