Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самолетът, нарушил въздушното ни пространство, не е представлявал заплаха, увери Заков

09 юни 2022, 12:14 часа • 2292 прочитания

В нито един момент самолетът, който навлезе във въздушното ни пространство без предупреждение, не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Това съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той обясни, че самолетът е летял на ниска височина с доста ниска скорост, поради което е бил труден за прихващане от изтребители. „Но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и в момента МВР извършва съответните действия за установяване на причините", каза Заков и добави, че мястото на кацане все още е следствена тайна.

По-рано днес стана ясно, че малък самолет е прелетял през въздушното пространство на няколко държави - Словакия, Унгария, Румъния, за малко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители. В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков даде допълнителна информация за самолета по време на брифинг в ГД "Национална полиция". Той заяви, че по данни на МВР - самолетът е кацнал някъде между Търговище и Шумен. Тръгнал първоначално от Литва, след което преминал през Полша, Словакия, Унгария, Румъния и през нашата страна.

"Беше открит късно снощи, двигателят е бил още топъл, снощи нямахме данни за самолета за да можем да кажем – да, това е той, но днес още е идентифициран. Каква е целта? Кои са хората? Въпрос на разследване – когато установим, ще ви информираме. Иначе имаме данни за летателното средство, старичко е, отпреди 60 години производство. Но щом лети, значи има летателни часове", отбеляза само Рашков.

Двуместният самолет, нарушил въздушното пространство на България, е бил открит изоставен на старо летище, намиращо се в село Буховци, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна малко по-късно.

ОЩЕ: Български изтребители оказали помощ на цивилен самолет

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес