Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сачева: Младите останаха на заден план и вероятно затова са гневни

18 юли 2020, 19:55 часа • 3587 прочитания

Точно 3 са факторите, които обуславят социалната обстановка в България в момента според социалния министър Деница Сачева. В предаването "Карай направо" по НОВА ТВ тя посочи като причини за протестите 3 основни фактора: пандемията от новия коронавирус; разследванията на прокуратурата спрямо олигарсите; общият успех за България, като мярката 60/40, например.

По думите на Сачева сега в протестите участват млади хора, които не са успели да пътуват в чужбина за сезонна работа, да изразят своя гняв, търсят изява, а и да дадат различни идеи. "Олигарсите също дават гориво на протестите. Има и хора, които не подкрепят това, че ще сме с по-прозрачна банкова система. Кълбо от множество противоречия, възли и противопоставяния. Това обуславя социалната обстановка у нас в момента. Младите хора, като че ли останаха на заден план и може би, това ги разгневи, но смятаме, че това трябва да се промени", обясни социалният министър и призова гневът на младежите да не бъде ползван за инструмент.

Тя коментира темата за оставки на тримата министри - на вътрешните работи, на финансите и на икономиката. Деница Сачева обясни, че засега е важно да бъде преодолян вотът на недоверие, а какво ще се случи с поисканите министерски оставки, ще стане ясно в понеделник (20.07.20 г.). Тя е категорична, че ГЕРБ и ДПС нямат зависимости помежду си. А как ще продължи управлението на страната, все още не е ясно, но и всички варианти са възможни.

"Политическият егоизъм предполага ние да подадем оставка, но това би било безотговорно поведение", допълни Деница Сачева. Попитана от водещата дали ще има значение за България решението за разпределяне на субсидиите след срещата на върха на Европейския съвет, предвид обстановката в страната в момента, министърът на труда и социалната политика отговори, че "ние се надяваме на възможно най-добрия сценарий, но политическа злоупотреба с теми, които би трябвало да бъдат от държавен интерес, не може да се допусне.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес