Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С колко ще се вдигнат заплатите, ако спре корупцията?*

09 октомври 2024, 14:28 часа • 520 прочитания

Повече от милион българи са напуснали България между 2009 и 2020 г. в търсене на по-добър живот. Причината за повечето са ниските доходи и корупцията по високите етажи, която създава правдано усещане за несправедливост.

Надявахме се, че след влизането в Европейския съюз, ще се приближим до европейския начин на живот - с високи доходи и намаляване на неравенствата. Но вместо да се промени ситуацията в страната, хората намериха спасение в отворените граници и видяхме масово напускане на младите хора.

В продължение на повече от десетилетие по време на управлението на ГЕРБ доходите не растяха и дори изкуствено бяха държани ниски. В края на годината в бюджета на държавата оставаха пари и те се наливаха в магистрали и инфраструктура, от която се краде лесно - с предварително подготвени схеми.

За да се промени това “Продължаваме Промяната - Демократична България” залага на политиката, която инвестира в хората, а не в корупционни проекти за инфраструктура. “За да изберат младите хора да живеят в България, трябва да продължим да се грижим за доходите, за здравеопазването и образованието, с подкрепа и към бизнеса.”

Подходът на ПП-ДБ за увеличаване на доходите през последните три години обърна негативните тенденции и доказа, че за силна икономика не ни трябва евтина работна сила, а добавена стойност и инвестиции в съвременни машини и процеси. Така ще продължават да се вдигат и производителността на труда, и заплатите на работещите.

Обрат в негативните статистики в последните години

През 2023 година 46 хиляди души повече са се завърнали в България, отколкото са я напуснали, а броят на новородените деца е нараснал с 600 в сравнение с предходната година. Още един позитивен сигнал е и спадът в смъртността с 15%. Тези данни означават обрат в три от най-тревожните тенденции, които досега създаваха усещане за безнадеждност за България.

Бърз растеж на средната и на минималната работна заплата

В края на 2023 г. средната заплата достигна до 2100 лв., а в момента вече е около 2300 лева. До края на годината се очаква да достигнем 2400-2500 лв. средна работна заплата.

Планът на ПП-ДБ предвижда в рамките на 4 години средната работна заплата да достигне до 4000 лв. Минималната в началото на 2025 година ще бъде 1077 лв. - двойно повече от 2019, когато - по времето на ГЕРБ, беше 560 лв. Ако темпът продължи с политиката на ПП-ДБ, до 4 години минималната заплата ще се удвои още веднъж - до около 2000 лв.

Повече от двойно увеличение на пенсиите за четири години

За последните 4 години ръст отбелязаха и доходите на нашите родители, баби и дядовци. Със 115% - или повече от двойно, се вдигнаха пенсиите.  От 250 лв. през 2020 г. минималната пенсия днес вече е 580 лв.  

Ръстът на пенсиите и безплатните лекарства, които бяха осигурени с бюджетите на Асен Василев, облекчиха финансово и младите семейства, които допреди 3 години трябваше, освен да се грижат за децата си, да помагат и на възрастните си родители.

Колко стоки и услуги може да си купи човек за една година?

Индивидуалното потребление също е директно свързано с избора на едно младо семейство дали да живее и работи в България или в чужбина. И по този показател наваксахме бързо. Изпреварихме Унгария и вече не сме последни в Европа.

Спад в неравенствата

Разликата между най-бедните и най-богатите в България се измерва с коефициента на неравенство Джини – до 2020 г. неравенството у нас расте и достига ниво до 40% - колкото е в Буркина Фасо и Колумбия. В последните три години наблюдаваме спад, но се вижда, че има още работа, за да стигнем до европейските стойности от около 30%.

ПП-ДБ ще продължат политиката по увеличение на доходите със следните мерки:

●      Запазване ръста на заплатите от последните 3 години. До 2027 г. - удвояване на средната работна заплата - 2000 евро и на минималната - 1000 евро;

●      Удвояване на данъчните облекчения за млади семейства - от 600 лв. на 1200 лв. на дете;

●      Помощ за младите семейства при покупка на първо жилище;

●      100% от размера на майчинството при връщане на работа след първата година;

●      Продължаване на политиката за увеличение на пенсиите с ръста на средната заплата.

●      Заплатите на медицинските сестри и акушерките - 80% от средната работна заплата, a на лекарите - 125% от средната работна заплата.

Как ще се погрижат ПП-ДБ за бизнеса?

●      Без промяна в данъчните ставки;

●      Намаляване на административната тежест;

●      Максимално разрешени програми за инвестиции в машини и сгради при разширение или изграждане на ново производство – до 50% от инвестицията;

●      Запазване на тавана на цените на електроенергията;

●      Продължаване на общинската инвестиционна програма.

Програмата на ПП-ДБ включва още мерки за намаляване на доплащанията в здравеопазването, фонд „Стамболов“ със стипендии за студенти, които след завършването си работят 5 години в България, продължаване на политиката учителските заплати да са 125% от средната работна заплата и още мерки с грижа за хората.

България може да си позволи такава политика, изчисляват от коалицията - когато се спре корупцията по високите етажи, за да стигнат парите до хората.

“Прдължаваме Промяната - Демократична България” се явява на изборите с номер 26 в бюлетината.

*Публикацията е съгласно договор, сключен между ПП "Продължаваме промяната" и "Уебграунд Груп" АД, за Парламентарни избори 2024 (27.10.). Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес