Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръководителят на военната прокуратура: От катастрофата в Граф Игнатиево до главния прокурор

18 октомври 2024, 08:05 часа • 723 прочитания

Пилотите са поели неоправдано висок риск – това обаче е заключение на административната част, но следва да бъде доказано. Предстоят разпити на свидетели, изучаване на записите от черната кутия. Ако има човешка грешка, ще се уточни и ще се прецени има ли основания за носене на наказателна отговорност. Това заяви полк. Елин Алексов, ръководител на Военноапелативната прокуратура (ВАП).

Същевременно полк. Алексов обяви, че е много рано да се каже какви са причините за самолетната катастрофа в Граф Игнатиево. Той изрично поясни, че тепърва трябва да се изясни и изнесена "административно" информация, че пилотите не могли да осъществят комуникация с контролната кула. Прокуратурата ще се свърши работата за толкова време, колкото трябва, а не колкото се иска под натиск, подчерта полковникът.

Относно информацията, че има заплаха за живота на директора на служба "Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров, полк. Алексов посочи, че няма официален сигнал във военната прокуратура. На някой не му издържат нервите – ако има такава запалха, това е съставомерно, каза той.

Още: Военната прокуратура скочи: Недопустимо е вменяването на вина на загиналите пилоти

Новият главен прокурор

Полковник Алексов заяви, че според него нямало напрежение от избора на Борислав Сарафов за единствен кандидат за главен секретар. Алексов добави, че защо ВСС с изтекъл мандат избира нов главен прокурор е въпрос към парламента.

Попитан от bTV за приликата между избора на Сарафов и Иван Гешев, който после се превърна в първия свален главен прокурор в историята на България, полк. Алексов отговори, че Сарафов познава отвътре системата и може да прецени как да я подобри. В същия дух обаче се изказа и за Гешев, на оперативно ниво "в началото" работата с него била на висота - после какво се объркало заради отношенията с политическата власт той не знаел. На въпрос как така случаят със Сарафов се различава от този с Гешев предвид сериозни прилики (например казуса "Осемте джуджета" и приветливата снимка на Сарафов с Петьо Еврото), полк. Алексов поиска твърди доказателства, когато се говори за носене на отговорност за злоупотреби.

Като няма присъди, България носи отговорност. Като ни осъдят в Страсбург, обезщетенията се плащат от бюджета на прокуратурата, поясни Алексов.

Още: Цариградска: Сарафов да ме направи негов заместник за една година, да видим какво мога да разкрия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес