Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският посланик: Вероятно Путин ще дойде в България тази година

16 февруари 2018, 13:24 часа • 3983 прочитания

2018 г. е точното време руският президент Владимир Путин да посети България, като визитата вероятно ще бъде уговорена след като приключат изборите в Русия на 18 март.

Това каза при посещението си във Велико Търново посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Анатолий Макаров.

Макаров посочи, че има изпратена официална покана от страна на президента на Република България Румен Радев към руския президент.

„Тя беше направена още през лятото и важи за цялата юбилейна година, когато има годишнина от Руско-турската освободителна война. След изборите, които има в Русия на 18 март, ще бъде съгласувана дата за това посещение. Смятам, че визитата ще се състои. Сега е точното време за посещение на руския президент, тъй като последното му посещение беше през януари 2008 година – това са повече от 10 години“, обясни Макаров.

Относно официалните гости, които се очаква да дойдат у нас за 140-годишнината от Освободителната война, той посочи, че на 2 март в България ще пристигне руският патриарх Кирил по покана на българския патриарх Неофит. Освен това ще има посещение и на парламентаристка делегация по покана на Народното събрание.

„Ще дойдат представители на Руското военно-историческо дружество, на Руското историческо дружество. Така че ще има солидно руско присъствие на предстоящите празници в България“, добави посланикът, цитиран от Фокус.

Н. Пр. Анатолий Макаров е във Велико Търново по покана на кмета на града инж. Даниел Панов и областния управител проф. Любомира Попова. Поводът е откриването на изложба, посветена на Освобождението на България, в която участва и копие на Самарското знаме.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес