Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският посланик и президентът Радев обсъждали визита на Путин у нас

05 март 2017, 11:00 часа • 3303 прочитания

Руският държавен глава Владимир Путин може да посети България през следващата година. Това обяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров пред bTV.

Той разкри, че е обсъждал посещението на Путин с президента Румен Радев, а формалният повод за визитата ще бъде 140-тата годишнина от Освобождението. Макаров и Радев разисквали и конкретни двустранни проекти.

"Обсъдихме, че би било много интересно и би било полезно като един символ на нашата братска дружба и тези минали изпитания по време на вековете действително да има едно посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа”, обясни дипломатът.

Той изрази съжаление, че от близо 10 години руски президент не е посещавал България.

"Просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно – това е приятно, но не мога да кажа, че това е основна цел на посещението. Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, какво може да се подготви, да се разгледат конкретни проекти”, каза още руският посланик.

По думите му Русия поддържа интереса си към строителството на АЕЦ "Белене" или нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", но е готова да привлече и инвеститор от трета страна.

"След парламентарните избори и съставянето на правителство, ако България прояви интерес за продължаване на проекта, можем да преговаряме и да намерим бъдещ инвеститор. Не само Русия, има и други държави и фирми, които искат да строят "Белене", каза руският дипломат по повод това, че България се е издължила изцяло на Москва за поръчаното, но ненужно вече оборудване след като проектът беше спрян. Според Макаров спирането на проекта е станало заради липса на политическа воля, а не заради лоша финансово-икономическа обосновка.

В отговор на въпрос той посочи, че Москва има интерес да участва и в проекта за газов хъб "Балкан", но само при финансово-икономическа обосновка и гаранции от ЕС. "Не искаме да ни откажат в последния момент и да ни кажат, че тази игра вече не я играят", каза той и направи аналогия със спирането на газопровода "Южен поток".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес