Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия няма намерение да напада България, оповести министърът на отбраната

25 януари 2022, 15:09 часа • 3427 прочитания

Русия няма никакво намерение да напада България. Това заяви военният министър Стефан Янев по време на заседанието на парламентарната комисия по отбраната.

Той призова депутатите да намалят напрежението и да спрат със спекулациите. Той бе категоричен, че не се очаква да има инвазия на българска територия.

"Струпване и разполагане на войски на НАТО в България и на българска територия няма", посочи той, отхвърляйки появилите се твърдения за разполагане на сухопътни сили в страната.

Министърът допълни, че към момента няма такова решение на правителството, но пък такова е в процес на подготовка. По думите му такова се очаква между 16-17 февруари, когато ще се проведе срещата на върха на министрите на отбраната от НАТО.

Основна тема на заседанието на комисията е напрежението между Русия и Украйна и разполагането на сили на НАТО в източния фланг на Алианса. То предшества извънредната среща на Съвета за сигурност към премиера, която ще се проведе този следобед.

По-рано премиерът Кирил Петков съобщи, че Съветът ще направи препоръки към Министерски съвет. Решението на кабинета предстои да бъде обсъдено и в пленарна зала на свиканото извънредно заседание в сряда следобед.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес