Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румяна Коларова: Единственият възможен вариант е правителство на малцинството

15 май 2023, 20:40 часа • 4061 прочитания

„За съжаление, това е нивото на политическия дебат”. Това заяви политологът и социолог Румяна Коларова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

По повод думите на главния прокурор Иван Гешев от по-рано през деня, че му е бил обещаван посланически пост, Коларова каза: „Не знам кой какво е обещавал на Гешев, но подобно обещание - Румен Радев да назначи човек като Гешев като посланик, би означавало провал на целия авторитет на президента”.

Другият събеседник в студиото – политологът Петър Чолаков имал усещането, че Гешев е искрен, когато казва, че е очаквал с него да бъде постигната определена договорка, за да не говори, както и че той се готви за такъв сценарий.

„Ситуацията е непредвидима. Не знам за какво се е готвел Гешев, но има развой на събитията, който никой не може да предвиди”, каза Коларова. Според нея „ледът се пука… това означава, че идва пролетта”. „Гешев се присъедини към коалицията анти-Борисов с надежда, че това може да му спечели някакъв вид симпатии. Той атакува Борисов, защото той е най-атакуваният човек в момента", каза тя.

Според Чолаков е публична тайна, че "главният прокурор бе инсталиран на мястото си от ГЕРБ и ДПС". Той допуска, че опитът за атентат срещу Гешев е реален и целта може да е била той да не говори за определени неща. „Правителство може би няма да има, защото БСП се дръпнаха, ПП-ДБ – ако нещо щеше да се случи, досега трябваше да е станало и от тук насетне е въпросът какво става с българската прокуратура”, каза Чолаков.

Коларова уточни, че няма как парламентът да реши ситуацията в прокуратурата. Чолаков смята, че вървим към нови парламентарни избори през месец юли. Коларова е убедена, че ГЕРБ ще представят състав на кабинет и ще се стремят към правителство. „Единственият възможен вариант е правителство на малцинството, кой ще носи отговорността, ако не бъде сформирано правителство е друг въпрос”, обясни тя и допълни, че Мария Габриел е следващото поколение в ГЕРБ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес