Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев ще бди над страната и ще е президент на всички българи

22 януари 2022, 11:16 часа • 5006 прочитания

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова официално встъпиха в длъжност в техния втори мандат с официална церемония днес на пл. „Св. Александър Невски“. Радев приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и 21 артилерийски салта отбелязаха началото на втория му мандат.

В словото си държавният глава Румен Радев заяви, че в идните години ще бди страната да не се отклони от пътя на промяната, ще отстоява суверенитета, закона и справедливостта, защото това е дългосрочната и неотменна мисия. Политическата промяна е първа крачка, чакат ни нови изпитания и се надявам цялото политическо поколение да го осъзнае, изтъкна Радев. 

Румен Радев е убеден, че може да се постигнат целите, ако обществото е единно. Той вярва, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертая пътя ни занапред. Радев ще бъде президент на всички българи и заедно да вървят в свободна, просперираща и успешна България. 

Той напомни, че преди 5 години за първи път приел строя на гвардията пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас и очите на хората, дошли в мразовития месец, за да подкрепят надеждата за нова България. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта за доверие. Пет години подновихме в битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, а ме упрекваха, че разединявам, подчерта Радев. 

"Победихме с общи усилия, върнахме на хората честните избори, а на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да съживи демократичните институции", категоричен бе Румен Радев. 

Държавният глава завърши словото си с "Да живее България". 

На церемонията пред храм-паметника "Свети Александър Невски" присъстваха премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, депутати, министри, представители на военните и на държавните институции, на съдебната власт и други. 

Още: Румен Радев: Има политическа воля за конституционни и законови промени

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес