Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: Шансовете за правителство се изпариха, никой не иска да управлява по време на кризи

21 януари 2023, 10:49 часа • 4079 прочитания

Преди да се стигне до последния трети мандат има първи два мандата. Когато те не успеят или не искат да направят правителство, тогава третият мандат е обречен и то се вижда. Шансовете за правителство се изпариха. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Дарик радио. 

Той обясни, че на масата имало 5 опции за третия мандат. "Български възход" показаха, че са готови на всичко, но това е една от най-малката партии. "Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи доверие, електорат и всичко да бъде оставено в ръцете на служебното правителство, за да може президентът да носи отговорност", коментира Радев. 

По думите му, когато се взима решение за мандата се анализират всички възможни ситуации. Няма да отричам, че скандалът с Нексо продължава да има потенциал да се намеси в българския политически живот и да не може една коалиция да направи управление, посочи Румен Радев. 

"Демократична България" имала своите шансове за съставяне на правителство.  В последните години Христо Иванов говорел непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени под карантина и никога с тях. Ръководството на ДБ запази мълчание и не каза "не", когато започнаха сметките за правителство с мандатите - това беше промяната. Тогава Христо Иванов не каза "не" породи притеснения, че електората на ДБ ще отлети, изтъкна Радев. 

Той е видял още как лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова си подават топката за модела "Радев". 

Той посочи, че се губи факта, че няма да има парламент в следващите 2 месеца. Ако питате ЦИК кога трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори, при нея вече пристигат информация от печатницата, че няма да има хартия за машините, ако изборите са на 26 март, предупреди Радев. 

"Моята цел е да има максимално добра организацията на изборите и максимално бързо да се движим към тях. Очаквам да чуя от Народното събрание дали им трябва време, за да приемат необходимите закони", каза Радев, като не уточни с точност кога ще разпусне Народното събрание. 

По отношение на приемането на България в Шенген, Радев заяви, че никоя държава не може да обещае нулева миграция. Румен Радев се надява Народното събрание да си свърши работата и да приеме всички законопроекти, свързани с Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост. 

Шенген не трябва да се приеме като политическа панацея, а да се разглежда като ползотворно влияние върху икономиката, туризма, посочи Радев. 

Още: Крум Зарков очаква президентът да забави разпускането на парламента заради главния прокурор

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес