Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев с първи коментар за разпространените записи на ПП (ВИДЕО)

29 май 2023, 13:17 часа • 4505 прочитания

"Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС, в лицето на министър-председателя, а не на президента."

Така президентът Румен Радев, който наблюдава учението "Отбранителен щит" 2023 на полигона в Ново село, коментира записите от Националния съвет на ПП, разпространени от депутата Радослав Василев. В тях името на президента се споменава няколко пъти, основно във връзка с това да бъдат ограничени неговите правомощия и да му бъдат "отнети службите".

"Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори", каза още държавният глава.

Според него службите правят максимума с оглед на ресура, с който разполагат.

"Сега ПП искат да обезглавят това ръководство базирайки се на някакви посолства – това са пълни глупости".

"Много епитети се изказаха за тези записи, но те засягат дълбоко моралните устои на тази политическа класа. Това води до изтъняващо доверие в политическата система, а без това доверие няма как да постигаме национални амбиции и цели. Аз очаквам политическите партии да преосмислят не само своите програми, не коалиционните споразумения, а да преосмислят дълбоко политическия морал, принципите и начина на правене на политика", призова президентът.

"Алабализмите не са мой прийом, но очевидно те са такива на други хора. Нека тези хора обяснят своите думи и какво са имали предвид.",  категоричен е Румен Радев.

Припомняме, че днес президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По конституция той отива при втората по големина парламентарна група, а именно - "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Още: Кирил Петков е получил призовка от прокуратурата

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес