Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев откри в Краков изложба, посветена на глаголицата

10 октомври 2024, 22:15 часа • 488 прочитания

Българите като преки наследници на делото на светите братя Кирил и Методий, провъзгласени от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа, сме длъжни да пазим и развиваме това наследство. Ценим високо, че в тази благородна мисия сме заедно с Полша.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването в Ягелонската библиотека в полския град Краков на изложбата „Истории от глаголически времена“.

Отбелязвайки дълбоките исторически и културни връзки между България и Полша, държавният глава благодари за приноса на полските изследователи за популяризирането на ролята на България за формирането на славянската култура и световното културно наследство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още: Радев вика на среща институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори

Експозицията е изготвена от екип на доц. д-р Явор Милтенов от Института за български език на БАН и представя слабо познати факти за най-старата азбука на славяните и ролята на България за съхраняването ѝ.

За пръв път се показват и ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, които се намират в Ягелонската библиотека. В откриването на изложбата в библиотеката на най-стария полски университет – Ягелонския, участваха директорът й проф. Ремигуиш Сапа и ректорът на висшето училище проф. Пьотр Йеденак.

Откриването събра в Ягелонската библиотека студенти по българистика, представители на българската общност, учени от Института по славянски филологии към Ягелонския университет.

Още: Знаете ли защо кирилицата заменя глаголицата

Благодарение на своето писмено слово преди повече от хилядолетие България пое по пътя на духовността и се утвърди като един от културните центрове на Европа, заяви Румен Радев в приветствието си. Държавният глава посочи, че тази година се отбелязва 1161-годишнината от създаването на глаголицата, която заедно с кирилицата е дълбоко вписана в културното развитие и духовност на българския народ и държава и има безспорен принос към развитието на славянското културно пространство.

Още: Български филм развенчава митовете за създаването на писмеността ни (ВИДЕО)

По-рано през деня държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак на президента почетния консул на България в Краков Виеслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения. Сред инициативите, подкрепени от почетния консул, е разкриването на клона на българското неделно училище „Дора Габе“ в Краков. Предоставеното безвъзмездно от Виеслав Новак помещение за училището е и основно място за срещи на българската диаспора в цялата област. Като почетен консул на България Новак реализира редица дейности за популяризиране на българския език и култура в Полша, както и за насърчаване на двустранното икономическо сътрудничество между България и Полша. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес