Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев е с положителен ковид тест

11 март 2023, 13:42 часа • 6006 прочитания

Президентът Румен Радев отменя участието си в десетия глобален форум в Баку. Държавният глава, който е в Азербайджан, е дал положителна проба за Covid-19. Впоследствие са му били направени още два теста, които са отрицателни.

Президентът не проявява симптоми на заболяването, но въпреки това е решил да отмени участието си във форума, съобщи пресслужбата на държавният глава.

През май тази година азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще открие свой офис в България, което е знак за сериозните намерения за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката. Това заяви президентът Румен Радев след видеоконферентен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев, който се проведе в Баку.

Отварянето на офиса на SOCAR беше договорено по време на посещението на Илхам Алиев миналата година в София, а двамата президенти днес обсъдиха хода на подготовката му.

От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия. Президентът допълни, че е поканил азербайджанския си колега на посещение в София в близките месеци, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта, като отбеляза, че Solidarity Ring е изцяло в синхрон с европейската визия за гарантиране на доставките, тяхната сигурност и диверсификация. "Чрез интерконектора между Гърция и България вече получаваме пълните количества азерски газ при много добри условия за България, но това е само началото", заяви Румен Радев.

Междувременно Радев намери време да изпрати писмо до Си Дзинпин, с което го поздравява по повод преизбирането му за председател на Китайската комунистическа партия и президент на Китай. Това е рекорден мандат за Дзинпин, който измени конституцията така, че да може да си осигури доживотна власт.

Коронавирусът в България: Над 400 отчетени излекувани за денонощие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес