Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев е новият президент на България

13 ноември 2016, 20:00 часа • 11712 прочитания

Подкрепената от БСП кандидат-президентска двойка Румен Радев – Илияна Йотова спечели балотажа на президентските избори. Това сочат всички екзит пол проучвания, които бяха обявени след приключване на изборния ден в 20:00 часа българско време. Така Радев става петият президент на България след падането на комунизма, а Йотова, която досега беше евродепутат от квотата на БСП, ще е неговият вицепрезидент.

Победата на Радев и Йотова над кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева – Пламен Манушев е неоспорима. Според различните данни резултатът на червената двойка варира 58,4-58,9%, докато Цачева и Манушев са с резултат 35,6 – 36,3%. Опцията „Не подкрепям никого” е с резултат 5,3 - 5,5%. Пак по екзитполове избирателната активност е малко над 50%, което е с около 7% по-малко от първи тур.

Предвид резултатите от екзитполовете Румен Радев увеличава преднината си пред Цецка Цачева с почти 10%. Припомняме, че на първи тур Радев победи с 3,47% аванс – 25,43% срещу 21,96% за Цецка Цачева.

В седмицата между 6 – 13 ноември имаше много спекулации към коя кандидат-президентска двойка може да се „прелеят” гласове от други партии. Още на пресконференцията на 6 ноември официалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ намекна много сериозно, че избирателите на партията ще се насочат към Румен Радев. Партиите от Рефоматорския блок, които още са в управлението – Движение "България на гражданите" и СДС, дадоха подкрепата си за Цецка Цачева. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че партията му излиза от Блока и обеща глас за Цецка Цачева само ако до неделя на обяд (13 ноември) Бойко Борисов подаде оставка като премиер на България. Мнозинството от останалите партии обаче декларираха, че избирателите им ще избират по съвест.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес