Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Петков с идея за отработеното ядрено гориво, ако минем на американско

20 февруари 2022, 14:56 часа • 11611 прочитания

Лидерът на АБВ Румен Петков посочи къде да се съхранява отработеното ядрено гориво, ако в САЩ е договорено да минем на американско - в мазетата на състава на българската делегация. Той настоя за пълна яснота за резултата от визитата на българката делегация в Съединените щати и подчерта, че това трябва да бъде проследено стриктно от енергийната парламентарна комисия. "Ако резултатът е че ще купуваме скъпо и не съвсем качествено ядрено гориво от САЩ и то ще си бъде вечно наше, аз държа отсега да има ангажимент да бъде разпределено по мазите на състава на делегацията", заяви Петков.

Той е категоричен: Ако се поемат ангажименти да купуваме американско ядрено гориво – диверсификация – да, но при ясни правила – тръжна процедура, най-високо качество, абсолютни гаранции за работата на реактора, най-добра цена и това пред очите на обществото.

Миналата седмица в САЩ беше наша делегация, водена от вицепремиера Асен Василев и там с него беше американската посланичка, припомни Петков. "Дали тя е била ръководител на нашата делегация, дали някой от нашите хора – не знам, но нашите хора се държат с нея като придружаващи лица", коментира той и добави, че там са водени разговори за бъдещето на ядрената ни енергетика и бъдещето на газовия сектор, защото, както изтъкна - "в делегацията бяха шефът на Козлодуй и шефът на Булгартрансгаз и този мъж от тази организация „Насекомото“, който се занимаваше с черни мухи, сега е в Булгаргаз председател на борда специалисти".

Показвайки снимка на един от домакините на българската делегация в САЩ - зам.-помощник секретаря по отработеното гориво и отпадъците в службата за ядрена енергетика в Министерството на енергетиката на САЩ г-н Сам Бринтън, лидерът на АБВ отбеляза, че не знае в каква делова обстановка са минали разговорите му с г-н Асен Василев, защото там е бил и шефът на Козлодуй и няма как да не е станало дума за отработеното гориво и добави: "ако американците ще ни го доставят, аз съм сигурен, че разговорите са били партньорски и многоуважителни, но е хубаво да знаем резултата от разговорите".

Петков сподели, че се смущава от това, че понякога показваме много силна зависимост от нашите приятели от САЩ . "Те стряха изграждането на АЕЦ Белене, защото имаме безгръбначни ръководители", посочи той и уточни: "Първият който го спря от българска страна е Сергей Станишев. Петко Сертов е човекът, който ми каза, че цената за ходенето на Станишев във Вашингтон и да чуе онази мила фраза за г-н Чисти ръце, е спирането на Белене и на Южен поток. След това Борисов определи Белене като гьол, сега Кирил Петков го определя локва".

Според Петков много ясно и категорично трябва да се постави въпросът за строителството на ядрената централа в Белене и подчерта и необходимостта от нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. "Не сме в ситуация да избираме Белене или Козлодуй", трябва да градим и Белене и Козлодуй", категоричен е той.

Петков поздрави кмета на Белене, който покани правителството на изнесено заседание в града така, че да се запознае на терен с проекта.

Според лидера на АБВ енергийната комисия в НС трябва да следи много изкъсо и много категорично преговорите с Газпром за доставка на гориво. Той изрази опасения, че управляващите "ще приклекнат и ще подпишат договор с мотива диверсификация, в резултат на който сега руски газ получаваме през Турция, да купуваме втечнен газ от братята от САЩ".

Петков съобщи още, че писмено ще се обърне към премиера да бъде направен анализ на участието ни в терминала в Александруполис, който е частен и където хвърлихме 20 млн. евра. Според него да купуваме изключително скъп газ – втечнен, при положение, че можем да получаваме евтин търбен, би било абсурдно.

Сред първите задължения на правителството е да се осигури солидно, експертно подготвено представителство на България в Генералната дирекция „Енергетика“ в ЕК, настоява Румен Петков. Той посочи Борисов за отговорен за отсъствието на български експерти в системата на енергийния сектор в ЕС и определи този факт като безотговорен пропуск в работата на правителствата на Бойко Борисов. „Това означава, че правителството на Борисов демонстративно не желае да участва в дебата за енергийното бъдеще на Европа и да търси защита на българския енергиен интерес. Енергийната сигурност е неразделна част от националната сигурност на страната и фактът, че ние нямаме представители в енергийния сектор в структурите на ЕС, е престъпление“, коментира Петков. Това е причината в последните години България да загуби мястото си на гарант на енергийната сигурност на Източна Европа, като цяло, смята той. 

Коментирайки пазарната конюнктура на енергоносителите, Румен Петков посочи, че изключително високата цена на тока се дължи на огромните инвестиции в последните 20 години – 10 трилиона долара във ВЕИ с пренебрежимо малък принос – по-малко от 2% от еленергията.

Онзи ден премиерът каза, че Министърът на енергетиката и неговият екип дават всичко от себе си, за да се овладее цената, припомни Петков и посочвайки какво са дали от себе си, съобщи за обществена поръчка на Електроенергийния оператор (ЕСО) от 9 февруари за доставка на 80 броя силови трансформатори за сумата 100 млн. лв. "Те наистина дават всичко от себе си, но наистина и взимат всичко за себе си", коментира Петков и настоя някой  да отговори какво наложи точно сега да се вземе решение за такива 80 трансформатора и тяхната подмяна. 

Цената на газа Петков свърза с управлението на Булгартрасгаз. Той настоя най-сетне това правителство да намери куража и да види истината за Булгартрансгаз и припомни за двойното оскъпяване на двата газопровода – разклонението за Свищов и това за Пирдоп и Златица, както и за забавянето на газовата връзка с Гърция и ролята на ICGB. "Ще продължавам да настоявам да бъдат извършени съответните проверки, защото това допринася за високата цена на газа“, заяви Петков.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес