Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Петков призова преговарящите да говорят помежду си, а не на публиката

24 ноември 2021, 19:21 часа • 3005 прочитания

Участниците в преговорите за бъдещото управление да говорят помежду си, а не на публиката. Този призив отправи към преговарящите лидерът на АБВ Румен Петков, правейки оценка на хода на преговорния процес и представителството на АБВ в рамките на коалиция "БСП за България". 

АБВ дават висока оценка на подхода на първата политическа сила "Продължаваме промяната" преговорите да се излъчват онлайн и изразиха оптимизъм, че ще имаме редовно правителство. "АБВ счита за задължително формирането на правителство", каза Румен Петков и подчерта, че това не трябва да става безпринципно и на основата на търгашески аргументи, а на основата на това, което гарантира съвместната работа и това, което гарантира резултати, основани на обществения интерес.

"Проблемът настъпва, когато участниците в разговорите не говорят помежду си, а говорят на нас", отбеляза Петков. Като най-ярък пример той посочи работната група по съдебната реформа. "Някои бъркат съдебна реформа с правосъдна реформа. Три четвърти от заявените намерения са пряко обвързани с конституционни промени", изтъкна той и припомни, че е очевидно, че не може да има конституционно мнозинство в новия парламент.

За правосъдната реформа, продължаваме да настояваме за ситуиране на Съвет по правосъдната реформа, заяви Петков. Той съобщи още, че АБВ настояват в работната група по Вътрешна сигурност и обществен ред да бъде успокоен съставът на МВР, че не се планира замразяване на заплатите. "Ако това стане, маса народ ще си мечтае за Цветанов", предупреди той и коментира, че синдикатите в МВР са обезпокоени неслучайно.

"Да е съвършено ясно, че създаването на нов орган, който да има всички разследващи функции – подслушване, проследяване, вкл. със собствена техника за тези цели, е престъпление към демокрацията и системата на вътрешна сигурност", алармира още Петков. "В момента имаме ДОТО, ДАНС, която разполага с целия необходим инструментариум за подслушване и проследяване. Ако създадем трети такъв орган – катастрофата е неизбежна, тогава окончателно ще бъде срината възможността за ефективен контрол върху престъпния контингент, убеден е Петков. Той настоя за яснота кой е предложил тази идея.

Като отличен пример как се излагат политически тези и политически решения Петков посочи работата на днешната работна група по земеделие. В нея АБВ е представена от своя депутат в коалиция "БСП за България" Владимир Маринов, който също разказа впечатления от преговорния процес.

"Заявихме принципите, от които сме водени. Сред тях са създаването на гаранционен фонд в сектора, който да гарантира равен достъп на всички земеделски производители; участие на държавата и местната власт в скъсяването на пътя от производството, до потребителя и гарантиране на наличието на тържища, на търговски борси за плодове и зеленчуци, където хората да могат пряко да реализират продукцията си, а не през прекупвач". Той отбеляза още, че са поставили въпроса за възстановяване на напоителната мрежа в страната, която в годините беше буквално разграбена, унищожена.

"Стремежът е не да намерим как да не създадем правителство, а да намерим това, което ни сближава", коментира преговорите Маринов и подчерта, че имена и персонален състав на Министерски съвет не се коментират.

АБВ участва в преговорния процес със свои представители, чрез КП „БСП за България“ в пет работни групи Освен Владимир Маринов, народен представител и зам.-председател на АБВ, който преговаря в групата по земеделие, АБВ е представена и от проф. Любомир Халачев – в групата по култура и културни политики, ген. Михо Михов – в тази по отбрана и сигурност, Антон Коджабашев – в грепата по спорт, спорни политики и доц. Георги Кючуков – в групата по външната политика на България.

 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес