Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Петков предлага заседанията на МС да се преместят в сградата на парламента

14 август 2021, 17:39 часа • 4883 прочитания

"Румен Петков предлага заседанията на Министерски съвет (МС) да се преместят в сградата на парламента, за да бъдат министрите "под ръка". АБВ иска от президента декларацията на министър Петков, че отговаря на закона, за да бъде член на МС. Настоящият парламент всъщност няма парламентарна дейност", заяви в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медии в морския град той коментира политическата ситуация и опитите за съставяне на кабинет. Единственото, което е направил парламентът до този момент, според него, е приемането на собствения си правилник. По думите му, "всичко останало е изслушване на министри".

С оглед върховенството на закона, мисля, че най-естественото решение е министър-председателят Стефан Янев да премести заседанията на Министерския съвет в сградата на Народното събрание, за да бъдат министрите под ръка“. Петков коментира, че "гражданите трябва да видят колко свирепо са били лъгани по време на предизборни кампании".

„Казах го и в предния парламент. Точно 20 минути са необходими на Звеното за защита на свидетели да бъде извадено от патримониума на главния прокурор и да бъде върнато в Министерството на правосъдието, където му е мястото. Христо Иванов лъже, колкото може. Казвам го без завист, защото на мен не ми се отдава точно този спорт. Хиляди пъти можеше да проведат дискусията по състоянието на Висшия съдебен съвет. Христо Иванов лъже и това хората трябва да го видят. Мая Манолова - също, но тя се държи така от 15 години.

А Христо Иванов се държи като слуга на Иван Гешев. Той го бетонира. Каква реформа ще правят в съдебната система, като не смеят да я пипнат? Те не го правят, защото някъде зад кулисите са поели ангажименти към Гешев, към Борисов, към цялата тази кохорта. Тези два парламента в това отношение са еманация на лъжата. Хората не ги ли видят тези неща, се боя, че ще продължават да гласуват за безбъдие, за нещо, което няма да се случи“, посочи лиеерът на АБВ. Той бе категоричен, че на министър Кирил Петков трябва да му бъде потърсена незабавна наказателна отговорност, тъй като "той е подписал декларация за издаване на документ с невярно съдържание".

„Вчера той каза две впечатляващи неща. Първо каза, че се бил консултирал с Конституционния съд и каза, че знае закона. Конституционните съдилища по цял свят работят с решения, те не са консултативен орган и според мен прокуратурата трябва да проведе разследване. Министър Петков да бъде разпитан кой точно от Конституционния съд го е консултирал, защото това е забранено на конституционните съдии. Такава грозна спекулация с конституционния ни съд никой не си е позволявал от годините на неговото съществуване. Това е отвратително“, допълни Румен Петков. И подчерта, че в Конституцията ясно е разписано, че министрите трябва да отговарят на критериите, на които отговарят и депутатите, т.е. това не могат да бъдат хора с двойно гражданство.

„Той е написал писмо - добре, обаче Канада все още не се е произнесла по това писмо. Той и в момента е с двойно гражданство. Подвел е президента и е попълнил документ с невярно съдържание. И трябва да се извини на Румен Радев без съмнение. Прокуратурата, без да му се извинява, също трябва да го прибере – в това също няма никакво съмнение. И оттук възниква въпросите - как човек с двойно гражданство е участвал в заседание на Министерски съвет, кого обслужва и как? Нашите институции трябва да дадат ясен отговор на тези въпроси. Иначе казваме на света, че ние не сме държава и конституцията ни няма никаква стойност“, заяви Румен Петков.

Този понеделник АБВ ще изпрати писмо до президента с молба да му бъде предоставен документът, с който министър Петков е декларирал, че отговаря на всички изисквания на конституцията и законодателството, за да бъде член на МС.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес