Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Петков иска да получим информация от руските служби за Кримския мост, имали сме договор

11 октомври 2022, 17:33 часа • 1426 прочитания

Българските служи да дадат своя отговор за т.нар. "българска следа" в инцидента с взривения Кримски мост и този отговор да е на базата на пълен обем информация, в това число да се потърси информацията, с която разполагат руските служби настоя лидерът на АБВ Румен Петков. Той съобщи, че имаме договор, на базата на който да получим тази информация.

"В края на февруари - началото на март 2007 г.,  приключихме преговорите, като МВР, с Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия, тогава нейн директор беше ген. Николай Патрушев и постигнахме много сериозен договор", разказа Петков, който е бивш вътрешен министър. "Основният изпълнител от българска страна в договора беше контраразузнавателната служба - Националната служба са сигурност, тогава в състава на МВР", продължи той и припомни, че с изграждането на агенцията на национална сигурност (ДАНС) неин гръбнак става именно Националната служба за сигурност или българската контраразузнавателна служба.

"В договора, който подписахме с Николай Патрушев, много ясно бяха разписани задълженията на двете страни по охрана на критичната инфраструктура", заяви Петков. Той уточни, че вътре ставало дума за газопровода "Южен поток" (бел. ред. - той не се осъществи), газопровода "Бургас - Александруполис", гаранциите за сигурност на АЕЦ "Козлодуй" и за информационен обмен. "Информационен обмен за терористични групи, актове за движение на финансови ресурси, изясняване на произхода на финансови ресурси, движение на хора и инструменти, довели до такъв тип терористични актове, какъвто е акта на моста на Крим", посочи Петков.

"Съжалявам, че българските институции не знаят с какви инструменти разполагат, това говори много зле за нас като държава и като институции", коментира той. 

Според него, по най-бързия начин МВР и ДАНС трябва да се възползват от този договор и да поискат всичката информация, с която разполагат и ФСБ, и следствените служби на Русия, а не да крякаме - някой ни въвлече.

Петков изрази недоумение откъде избухна драмата, че България е намесена в терористичния акт на моста на Крим. "Руските институции обявиха откъде е минал камионът и това не прави България участник в терористичния акт", подчерта той. "Ми, ако камионът е минал през България и някой е констатирал, че този камион е минал през България, с какво са ни въвлекли? Някой да ни е обвинил, че ние сме организатори?...", попита той и подчерта, че в този тип реторика трябва да сме изключително коректни и внимателни.

Сега е моментът България да заяви – всички сили и средства на Европа, на ООН трябва да бъдат насочени към преустановяване на военните действия и намиране на мирно решение на конфликта между Русия и Украйна, категоричен е лидерът на АБВ.

"България трябва да се възползва от договореностите, които е постигала в миналото, да се сдобие с целия обем информация и да заяви ясно и категорично извършеното и извършващото се, разбира се - с цялата дискретност по оперативните действия, които не са въпрос на публично достояние от нашите специални служби, за да гарантираме авторитета на нашата държава като държава със сериозно разузнаване, контраразузнаване и специални служби, които гарантират сигурността на своите граждани и на своята държава, но които са надежден партньор на всички останали", заключи Петков.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес