Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Петков: Газовата сигурност на страната е застрашена

04 юли 2022, 18:57 часа • 1818 прочитания

България няма допълнителни споразумения за азерски газ и от 1 юли ценово и институционално нямаме гаранции за дата и точка на влизане на газа, алармира лидерът на АБВ Румен Петков. Той подчерта, че газовата сигурност на страната ни е застрашена и че дори да получаваме цялото количество договорен азерски газ, то покрива само 1/3 от потреблението у нас. Под въпрос остават танкерите с американски газ – и ценово, и през кое трасе ще влязат до потребителите. Газовата сигурност на България е в катастрофално състояние, изходът е незабавно възстановяване на преговорите с „Газпромекспорт“, по примера на всички европейски държави, с изключение на три - четири, заяви Петков.

„Булгаргаз“ в момента е на загуба с 300 млн. лв., посочи още лидерът на АБВ и добави, че във времето на управление на бившия директор на дружеството Николай Павлов, с всичките критики към него, дружеството е било с наличност по сметките си от 60 млн. лв. "Тези минус 300 милиона са в резултат или на корумпирано, или на некадърно управление и отговорът трябва да бъде даден от прокуратурата", категоричен е Петков. „Топлофикация-София“ пък е със задължения от 1 млрд. към БЕХ и към банките – задължения, натрупани през последните 7-8 месеца, изтъкна още той.

Помолен да коментира приоритетите на проекто-кабинета "Василев", Петков отбеляза, че от информацията в публичното пространство му правят впечатление три неща - първо, че е пропусната енергийната сигурност. "Няма дума за енергийната сигурност на България. Има едно намерение да бъде въведена в експлоатация българо-гръцката газова сигурност, а това звучи от миналата година по това време, т.е. нищо ново", каза той. "Българо-гръцката газова връзка трябваше да бъде въведена на 1 януари. Както я въвеждаше Бойко Борисов, по същия начин я въвежда и Кирил Петков", каза лидерът на АБВ.

Второ, продължи той - изваждането на Агенцията по горите и превръщането й в самостоятелна агенция, означава, че в министерството на земеделието остават министърът, шофьорът и секретарката, защото Държавен фонд "Земеделие" се управлява от досегашния финансов министър и агенцията по безопасност на харните (БАБХ) се управлява от премиера Кирил Петков.

"Трето - да разкараме Бойко Рашков от МВР и да го пратим в КПКОНПИ", посочи Петков и разкритикува заявяваните намерения за съдебна реформа. "Ще правим съдебна реформа – ми съдиите си избраха представителството във ВСС, прокурорите си избраха представителството във ВСС, в Народното събрание няма мисъл за парламентарната квота във ВСС, т.е. някакви безжизнени мисловно хора тичат и приказват за една съдебна реформа, от която няма никой", коментира той.

По повод скандалите с БАБХ и Капитан Андреево, Петков съобщи, че за 10 дни били похарчени 40 000 лв. за командировъчни, а на толкова възлизал в общи линии годишният бюджет за командировки в БАБХ. "Единият от зам.-министрите се скъса да обяснява че му предлагали 500 000 лв. рушвет. Бойко Рашков е вътрешен министър от една година. Те са на власт... Двамата да се разберат този ли лъже, оня ли взе рушвета и да излязат да кажат на публиката, но иначе тези лъжи и масаж на общественото мнение – тук правим нещо, са много грозновати", добави Петков.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес