Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Желязков с идея всички лидери да са част от бъдещия кабинет

13 октомври 2024, 18:56 часа • 1384 прочитания

"Това управление няма как да изкара цял мандат, но то може да направи няколко важни стъпки", каза Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "На фокус" по Нова телевизия във връзка с бъдещото редовно правителство. 

Според него тези стъпки са да избере нов ВСС, може да избере членовете на регулаторни,контролни органи. "Може да приеме необходимите закони, за да функицонира държавата. Може да приеме бюджет, който да отговори на всички въпроси и колебания, които имаме. Каква е алтернативата - нито едно от тези неща да не се случи. Моето усещане е, че колегите от ПП не искат да има държава, която работи", смята Желязков. 

Всички лидери - министри

Желязков смята, че всички лидери трябва да влязат в един бъдещ кабинет. "Кирил Петков ще бъде министър на икономиката, да си реализира амбициите, но ще има коалиционно споразумение", заяви Желязков. 

На въпрос дали може ли Делян Пеевски да се окаже министър, Росен Желязков посочи, че не това е темата от дневния ред. По думите му по социология електоралната тежест на Пеевски не е такава, че той да реши мнозинството.

Желязков коментира и предложението на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер. "Личността не е водеща, водещи са гаранциите за мнозинството, а за това отговарят лидерите", заяви Росен Желязков. 

Според него електоралната тежест, мнозинство и коалиционно споразумение са центърът на разговорите, а не имагинерна личност, която не се е явявала на избори. ОЩЕ: Кирил Петков: Не държим да е наше името на премиера 

Защо може да говорят само с ДБ и кога "Възраждане" са добре дошли?

Росен Желязков заяви, че дели "Продължаваме промяната" от "Демократична България", защото вторите имат институционално и отговорно мислене. "Те са наясно, че само с институционален подход може да се гради държава. Държавата не може да стане с инат", добави Желязков.

По думите му, ако "Продължаваме промяната" поддържат това, че няма да водят разговори с ГЕРБ, те ще се обърнат към "Демократична България" със сигурност. "Ние не изключваме "Продължаваме промяната", но ако подходът, както в изборите за 50-ото Народно събрание още в предизборната нощ да кажат, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ или правителство с мандата на ГЕРБ - тогава разговорът ще бъде дежавю. 

Той коментира и "Възраждане" и каза кога те биха били "добре дошли".

"Ако "Възраждане" приемат членството на България в НАТО и влизането на България в Еврозоната, са добре дошли на разговори", коментира Желязков. ОЩЕ: Иван Костов: Може да се направи стабилно управление в много варианти

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес