Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Христов за "Газпром": Не затваряме вратата на никого. Няма ново развитие

20 септември 2022, 12:15 часа • 2302 прочитания

"Не затваряме вратата на никого" - по този начин министърът на енергетиката Росен Христов отговори на въпрос дали продължават опитите на служебното правителство за преговори с "Газпром".

"Истинската диверсификация означава възможност да доставим количества газ поне на 130-150% от необходимите ни нужди, както и да преминаваме от един доставчик на друг при технически проблеми. Преговорите с „Газпром“, водени от „Булгаргаз“, продължават. За момента няма ново развитие", коментира той по време на брифинг с изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

В неделя Христов обяви, че служебният кабинет е получил отговор от руския енергиен гигант, но от "Газпром" са си взели "тайм-аут, за да обсъдят нещата". Според него около 1/3 от нужните количества синьо гориво за страната ни трябвало да идват от този доставчик.

Днес министърът каза, че се преговаря с Азербайджан за още 200-300 милиона кубични метра газ над договорените вече количества.

"Имаме индикации, че са склонни да обсъдят нашето предложение. Ако всички преговори завършат успешно, ще осигурим двойно повече газ от този, който ни е необходим. Тогава „Булгаргаз“ ще може да стане един европейски, или най-малкото регионален доставчик", твърди Росен Христов.

"Тогава „Булгаргаз“ ще работи на печалба, ще осигурява нуждите не само на България, а и на региона. Това ще означава финансова стабилност, големи обеми, по-добри цени, стратегическо позициониране спрямо съседните ни държави", смята енергийният министър.

ОЩЕ: "Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ, включително за 10-годишен период

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес