Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Христов отрече да внасяме руски газ и обвини ПП, че са го правили чрез посредници

06 януари 2023, 14:57 часа • 2341 прочитания

Росен Христов отрече да внасяме руски газ чрез споразумението на "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" и обвини "Продължаваме промяната", че са го правили през посредници.

Припомняме, че на 3 януари "Булгаргаз" подписа споразумение, чрез което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ". Споразумението се сключва за срок от 13 години. Документът бе подписан в Министерския съвет от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

ОЩЕ: ПП обвини служебния кабинет, че с турския газ връща "Газпром" (ВИДЕО)

"Въпросът е дали с този договор се доставя руски газ, отговорът е не. Не доставяме нито руски, нито друг газ. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа. Той е аналогичен с резервирането на терминали в настоящия терминал в Александруполис, както и на Ревитуса. Тук говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ -  LNG, който купуваме през откритите процедури, които "Булгаргаз" осъществява", добави още Христов. 

По думите му газът, който разтоварваме в Турция е този, който сме щели евентуално да разтоварим в Гърция. "В търговете изрично имаме условие да не участват руски компании и газът да е с гарантиран неруски произход", обясни министърът. 

Той подчерта, че всички спекулации са необосновани, както и че недостиг на газ няма, а по-скоро на инфраструктура. Министърът отправи критика към "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според него очевидно имат друг интерес. "Той е основно чрез два аспекта. Първият е, че посредниците, чрез които те купуваха руски газ, след като спряха договора с "Газпром", продължиха да го купуват, но със значителна надценка. Тези посредници миналата година резервираха терминали и се опитаха да ни ги продадат на цена до 10 пъти на тази, на която са ги закупили", добави още министърът.

ОЩЕ: "Булгаргаз" вече има достъп до турските терминали за втечнен газ

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес