Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родители искат незабавното уволнение на директора на НГДЕК

09 март 2015, 18:15 часа • 39230 прочитания

В открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и неговият заместник Боил Банов, родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури призовават за незабавното уволнение на директора на гимназията Мариела Папазова.

Ето какви са мотивите им:

Съгласно чл. 13 от Закона за закрила и развитие на културата „Държавни културни институти са и училищата по изкуствата и училищата по културата. Те осигуряват професионалната подготовка и обучението в областта на изкуствата и културата и са под прякото управление и методическо ръководство на министъра на културата, като се финансират от бюджета на Министерството на културата.“ На Вас и подчиненото Ви ведомство е поверена отговорността да се грижите за това училище, респективно за учениците в него.

Обръщаме се към Вас в качеството Ви министър и работодател със следните искания:

I. Молим да бъде наложено дисциплинарно наказание „дисциплинарно уволнение“ на изпълняващия длъжността директор на Национална гимназия за древни езици и култури – Мариела Тошкова Папазова по следните съображения:

1. Считано от 04.03.2015 година, съгласно Ваша Заповед № РД 09-62/29.01.2015 година учебните занятия в НГДЕК следва да се провеждат в сградата на училището, находяща се на ул. „Баба“ № 16. На 26.02.2015 година на проведена родителска среща в училището бе прочетена заповед № 202/26.03.2015 година на и.д. директор на гимназията. Съобщения в тази посока се публикуват периодично на сайта на гимназията.

На 04.03.2015 година учебни занятия в класическата гимназия не са провеждани, поради неиздадено от РЗИ разрешение и поради поредната проверка за азбест в сградата. Виновен за този шантаж за нас е и.д. директор Мариела Папазова.

На 05.03.2015 година учебни занятия в класическата гимназия не са провеждани поради все още неиздадено разрешение от страна на РЗИ. Известно ни е,че директорът не е направил необходимото, за да получи лично разрешението, което разрешение в 11 часа вече е било дори в ръцете на м-р Москов, което означава,че далеч преди това е е било изготвено и сътветно е било възможно да бъде получено от директор Папазова.

На 06.03.2015 година учебни занятия в класическата гимназия не са провеждани поради обявен траур по повод смъртта на един от преподавателите в гимназията, а децата са заведени на панахида в църквата в близост до 13-то училище. С цялото уважение и скръб към смъртта на преподавателя – една част от нас са изучили деца в предходни випуски в тази гимназия и когато се е случвало такова събитие, почитта към него по традиция се изразяваше с едноминутно мълчание в клас и с поклонение на общата дата за сбогуване в храма. В този случай директорът обяви цял неучебен ден.

На 09.03.2015 година, видно от разпространяващите се в социалните мрежи призиви, учебни занятия няма да се провеждат поради общоучилищен протест в продкрепа на „напускащи учители“. Ръководството не взема официална позиция по този въпрос, с което се всява паника сред учениците – считаме, че ако действително са депозирани молби за напускане, то те следва да бъдат приети незабавно, но ако това е поредната манипулация – то директорът и никой друг следва да понесе отговорността за безкрайността на тези клюки.

На 10.03. 2015 година вероятно училищни занятия няма да бъдат провеждани поради причини, които ще бъдат конкретизирани през двата почивни дни – 07.03.2015 година - 08.03.2015 година, а децата ни ще бъдат уведомени с разнопосочни съобщения в социалните мрежи от класни ръководители, приближени ученици и други тайни и не толкова тайни групи по организиране на масови мероприятия с една цел – осуетяване на провеждането на учебни занятия в сградата на ул. „Баба“ .

В периода 04.03.2015 година – 06.03.2015 година включително, всяка сутрин нашите деца упорито правиха и ще продължат да правят опити да отидат на училище, в което собствените им учители и собственият им директор не ги допускаха. В тази връзка смятаме, че поведението на и.д.директор на училището, както и поведението на учителите, които я подкрепят, обгрижват и ласкаят, е не само укоримо от морална гледна точка, то е противозаконно.

В нито един от случаите няма законово основание за отмяна на учебните занятия, такава хипотеза не е предвидена нито в Закона за народната просвета, нито в Правилника за неговото прилагане. Единствено в чл. 93а от ППЗНП е разписана процедурата да обявяването на неучебни дни, но никъде не е предвидено директорът на училището, още повече без изрична писмена заповед да прави това. Дори да приемем по аналогия на горецитирания чл. 93а, ал. 3, който гласи „Кметът на общината след съгласуване с началника на регионалния инспекторат по образованието може да обявява до три дни за неучебни за училищата на територията на общината в случай на извънредни или непредвидени обстоятелства, както и за отбелязване на празника на общината“, че директорът на училището може да обяви до три неучебни дни в рамките на една учебна година, госпожа Папазова отдавна излезе извън рамките на тези упоменати 3 три дни.

Изложеното дотук налага следния извод: Мариела Папазова, в качеството си на изпълняваща длъжността директор не обезпечава провеждането на учебни занятия, дори напротив – саботира ги, както осуетява изпълнението на издадената от Вас заповед, защото това нямаше да се случи, ако тя беше предприела адекватни мерки да подсигури преместването на учебните занятия от 13-то училище. Самият факт, че нейната заповед е издадена близо месец след издадената от Вас заповед, е достатъчно красноречив. Един месец е достатъчно дълъг срок, за да бъде приведена сградата на улица „Баба” в състояние, годно за употреба. И това при условие, че същата Мариела Папазова е добросъвестна по отношение изпълнението на Вашата заповед.

2. Доводи относно недобросъвестността на изпълняващия длъжността директор на Национална гимназия за древни езици и култури за обезпечаване провеждането на учебни занятия съгласно Заповед на Министъра на културата № РД 09-62/29.01.2015 година

В изпълнение на Ваша Заповед № РД 09-62/29.01.2015 година на 26.02.2015 година на проведена родителска среща бяхме уведомени, че учебните занятия, считано от 04.03.2015 година, ще се превеждат на улица „Баба“ № 16.

Безспорен факт е, че ремонтираната сграда на училището не е била обитаема повече от една година, с оглед на което ръководството на училището наместо да предприеме действия за нейното почистване и издаване на необходими разрешители в достатъчния за това едномесечен срок, за да се осъществи фактическото преместване на учебните занятия, без това да повлияе на непрекъсността на учебния процес, и.д. директорът на училището на 01.03.2015 година (втория от поредицата четири неработни дни, предхождащи 04.03.2015 година), организира проверка на РЗИ за наличие на азбест в сградата на НГДЕК, находяща се на улица „Баба“. По този начин се прегражда възможността да се предприемат необходимите действия по отношение отстраняване на възникнали нередовности в сградата с оглед факта, че реално липсва работен ден, в който това да се случи, което е достатъчно показателен факт за съзнателното осуетяване изпълнението на Вашата заповед.

Излишно е да се заблуждаваме, че тази проверка е поискана от училищното настоятелство. Формално - да, в действителност – не. Още повече г-жа Папазова в продължение на 2 години не поиска от това настоятелство и ръководителя му г-жа Репуц да съобрази дейността си със закона. Г-жа Папазова знае, че училищното настоятелство не работи, няма отчети, няма събрания т.е. не е легитимно и въпреки това се позовава на него.

Това е поредното незаконосъбразно действие от нейна страна, с което се увреждат децата ни.

Паралелно с извършваната проверка от страна на РЗИ в социалните мрежи започва разпостраняването на красноречиви съобщения от страна на преподаватели и ученици, че учебни занятия на 04.03.2015 година няма да бъдат провеждани.

От съобщения разпостранявани в социалните мрежи в периода 01.03.2015 година – 03.03.2015 година става ясно, че се подготвя протест за 13-то училище. Още на проведената на 26.02.2015 година родителска среща група родители, представящи се за членове на училищното настоятелство, подкрепяни и от директорката на гимназията и от учители там, открито изразиха намеренията си да не се подчинят на заповедта за преместване. Класни ръководители, учители и приближени на тях ученици чрез социалните мрежи масово информират за промяна на заповедта на директора и за продължаване на учебните занятия, включително под формата на протест, в сградата на 13-то училище. Мотивите за това са разнопосочни, объркването на децата обаче не е! Провокирани от учители, включително и от директора на гимназията, видно от изказванията на учениците, текат призиви за протести, за „мълчалива“ отмяна на заповедтта на директора на училището и за непритеснение по отношение извиняването на отсъствия от учебни занятия. За пореден път, но не и за последен, учениците от това „училище“ са въвлечени в междуособици и се превръщат в заложници на неспособността на ръководството на гимназията да осигури нормално протичане на учебните занятия и явното нежелание на директора да ограничава властта си единствено и само до ангажирането на учениците единствено и само с неща, пряко свързани с тяхното обучение и образование.

Два неучебни дни децата са ангажирани с висене в социалните мрежи, за да следят разнопосочната информация, която идва от преподаватели им – на „Баба” / в 13-то и обратното, както и да търпят тормоза от страна на съучениците си в случаите, когато не подкрепят призивите за бунт и протест.

Това минава границите не само на допустимите отклонения от нормалността, но и за пореден път доказва факта, че последното нещо, за което ръководството на гимназията мисли, е това, че тези деца следва да учат, а не да бъдат въвличани в несвойствени за тях дейности или пък да стават проводник на личните неудовлетворени амбиции на директора на училището М. Папазова.

Изложеното до тук показва, че и.д. директор на гимназия съзнателно осуетява изпълнението на Ваша Заповед № РД 09-62/29.01.2015 година, възползвайки се от служебното си положение и използвайки учениците от училището за създаване на хаос и съзнателна дезорганизация с цел заповедта да не бъде изпълнена.

3. Системно нарушаване на чл. 147 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета – създаване на условия за липса на нормални учебни занятия, поставянето на учениците в среда, вредна за тяхното физическо и психическо здраве, злоупотреба с правомощия, дадени по силата на закона.

Абсолютно недопустимо е да бъде нарушаван учебният процес, подтиквайки непълнолетни и малолетни лица към гражданско неподчинение. Недопустимо е публичното толериране на агресия, психически тормоз, разделянето на учениците на приближени и такива, които са подложени на гонения, системното неспазване на учебния план и дисциплината в училище, неглижирането на саморазправи с учители, заплахи.

Три дни учениците от класическата гимназия нямат учебни занятия, причините за това вече са известни на цялата държава. От три дни по всички медии основна тема е разколът в класическата гимназия. Всяка сутрин децата ни отиват на училище с ясното съзнание, че няма да имат часове и разбира се – нямат. На директора на училището, както и на учителите там законът е вменил задължението да обучават децата ни. Те нямат право да ги въвличат в лични битки, нямат право да ги манипулират, да ги карат да се страхуват, да ги изнудват, да им пречат да учат, не на последно място – нямат право да им показват, че неспазването на закона може да бъде толерирано и поощрявано.

Ръководството на класическата гимназия, приближените на директорката учители и „членовете“ на т.наречено училищно настоятелство превърнаха гимназията от място за учене в арена на лични битки, без да подбират средствата за тези битки. Това е недопустимо.

Последните дни децата ни се превърнаха в участници в абсурден театър, режисиран от злонамерени режисьори.

Всички, включително представители на Министерство на културата, бяхме свидетели на разигралите се грозни сцени на 04.03.2015 година – телевизии, истеричните крясъци на г-жа Силвия Илиева – „член на настоятелството“ и „адвокат“ за наличието на камъни от азбест в двора на улица „Баба“.

Всички станахме свидетели на прякото предаване от училищния двор на Женския пазар, което излъчи скандираща група агресивни деца и техните още по-агресивни родители. Никой не се заблуждава, че това не се случва под вещото „учителско“ ръководство на г-жа Папазова и приближените ù.

05.03.2015 година – учебни занятия няма, вечерта са спуснати всички опорни точки. Учениците от класическата гимназия, неангажирани с гимназийно-спасителни действия, отново отиват на училище. И отново си тръгват, след като са наблъскани във фоайето на училището и станали свидетели на поредните скандали.

06.03.2015 година – в училището е обявен траур. Учебни занятия няма. Преди започването на първия учебен час учениците за пореден път стават свидетели на скандал между учители, както и стават свидетели на покрусената от скръб госпожа Папазова, която е извадена от кола, с помощта на няколко човека, ридаеща и оплакваща колегата си. Не искаме да бъдем разбрани криво. Ние разбираме скръбта и тъгата на близките на г-н Бойко Атанасов, но намираме за недопустимо деца да стават свидетели на такива публични сцени. Единици от учителите вземат първите си часове, но и тези опити са осуетени. Първи час философия в 11г клас, прекъснат с крясъци от страна на самата директорка на училището. Първи час на 11а – учениците, заедно с учителя, са изгонени от Деспина Василева. След това всички деца са заведени на панахида в църквата в близост до 13-то училище.

Никъде в действащото законодателство не е предвидено да се преустановява учебен процес по повод смъртта на някого. Има други форми за изразяване на почит и уважение, не е предвидено обаче обявяването на неучебен ден, още повече без да е прочетена нарочна заповед за това. Не коментираме на какъв стрес са подложени учениците от това наложено съпреживяване на мъка, включително и по отношение на ученици, на които г-н Бойко Атанасов не е преподавал.

Скръбта на учителите и възпитаниците на класическата гимназия продължава до около 13.30 часа.

Към 15:00 – 16: 00 часа на 06.03.2015 година всички медии съобщават, че 35 учители от гимназията са си подали оставките. За пореден път трети в рамките на две години учители от училището заплашват с оставки с ясното съзнание, че извиват ръцете на Министерство на културата. Две години се размахват оставки, подписки, декларации и пр., като в този фарс винаги биват въвличани и децата. За тези две години няколкократно сме информирали Министерство на културата относно нарушения на госпожа Папазова, изнудването на Министерството, всяването на страх в децата, че гимназията ще бъде разделена, че учителите им ги изоставят, насаждането на идеята, че всички тормозят Мариела Папазова, че другите са лошите и те трябва да я подкрепят и да показват подкрепата си.

Намираме тези действия както на педагогическия персонал, така и на Мариела Папазова за опасни за гимназията и за децата ни.

07.03.2015 година. В социалните мрежи се разпространява следното съобщение:

„1. Да, около 40 учители подават оставки и искат да напуснат НГДЕК.

2. Да, днес имаше опит за среща с министъра, който обаче не беше в сградата на МК и срещата остана да виси за другата седмица.

3. Да, ако тези учители си тръгнат, с Класическата гимназия е свършено.

Какво можем да направим ние, за да спасим училището и учителите си?

В понеделник, 08.00 часа се събираме в двора на НГДЕК (ул. "Св. св. Кирил и Методий"). Оттук нататък, обаче протестът ни е под надслов "Да спасим Класическата гимназия! Да запазим учителите си!"... Вече не става въпрос за сградата, тя е следствие и само компонент от решението, което трябва да се вземе.

Нека обясним на всичките си съученици каква е ситуацията. Нека им кажем, че няма значение позицията за предишните скандали. Нека ВСИЧКИ се съберем в понеделник и покажем на институциите в България, че не смятаме да погребваме още учители и, че вече нямат право да ни разиграват...

Сега трябва да застанем плътно зад преподавателите и плътно един до друг, за да я има НГДЕК "К.К.Философ"!"

Оставки няма (ние сме сигурни и защо няма да има), но пък има вече противодействие на това

Всъщност се създава суматоха, която е вредоносна за децата, тя е според нас съставомерна по Наказателния кодекс

Сиреч – на 09.03.2015 година учениците от НГДЕК отново няма да отидат на училище и отново няма да има учебни занятия. Отново децата ни ще бъдат разделени на лагери, отново ще се страхуват да отидат на училище, не знаейки на какво ще се случи. Училището е място, в което децата ни трябва да се чувстват сигурни, защитени и да получават знания. Последните две години единствените знания , които получиха, е че законът може да бъде погазван, видяха интригите и раздорите, научиха се, че няма правило, което не може да бъде нарушено, ако по-силният те покровителства. Не са това уроците, които трябва да научават в училище.

Недопустимо е директорът и 80% от учителите в едно училище да насърчават учениците към неспазване на Закона и грубото и обидно потъпкване на нормативните актове на държавата и представителите на държавността!

С оглед всичко изложено по-горе, което не претендира за изчерпателност, Ви молим да упражните правата, дадени Ви от Закона, и да предприемете следните действия:

1. Незабавно дисциплинарно уволнение на и.д.д. Мариела Папазова по причините изброени по-горе;

2. Незабавно приемане на оставките на всички 33/35 учители, изнудващи за пореден път не само Министерство на култура, но нас и нашите деца.

3. Предприемане на категорични действия относно възстановяването на нормален учебен процес в гимназията,

4. Незабавна проверка на финансовото състояние на гимназията, отчитайки факта на големия брой дела срещу М. Папазова, постоянните промени на учителския състав пред последните две години, проверка на начините за тяхното назначаване, брой обявени конкурси и т.н.

5. Да потърсите отговорност на всички лица, възпрепятствали по един или друг начин провеждането на нормален учебен процес

6. Незабавна проверка по отношение на това спазвани ли са учебните планове и хорариуми в последните две учебни години.

7. Предприемане на действия относно ангажиране на отговорност от виновните длъжностни лица, допуснали всичко въвличането на децата на във описаното по-горе.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес