Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ревизоро твърди, че изпускането на "Студена" не е закъсняло

12 януари 2021, 08:47 часа • 3702 прочитания

Изпускането на язовир „Студена“ не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове, каза в „Тази сутрин“ екоминистърът Емил Димитров.

Той нападна Антон Хекимян, че заради репортажи като представения по bTV, не желае да ходи по студиата.

Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде големата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката“, обясни Димитров.

Той е на мнение, че река Конска е причината за наводненията.

„Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав“, допълни той.

„Язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката“, поясни Емил Димитров.

По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.

МОСВ отговаря за 52 язовира, което е 85% от водния ресурс. За останалите отговоря Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ към Министерството на икономиката, уточни Димитров.

С изключение на един язовир, който се пълни, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, аз напояване – 36% са пълни, а за енергетиката – 78%“, поясни екоминистърът.

Още: Национална сигурност: Защо Борисов си затваря очите за Ревизоро?*

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес