Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решават неясноти около изплащането на парите в КТБ със законови промени

11 ноември 2014, 17:20 часа • 18336 прочитания

Притежателите на влогове с префернциални лихви в Корпоративна търговска банка (КТБ) не са защитени и няма да получат гаранция от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Спорът по този въпрос се урежда с промяна в Закона за гарантиране на влоговете, гласуван на първото заседание на новото правителство във вторник.

В хода на квестурата БНБ разпореди на квесторите да намалят всички лихвени нива. Така на практика съществува правна несигурност дали Законът за гарантиране на влоговете, който казва, че тази преценка дали се използва преференциална лихва или не се прави към датата на отнемане на лиценза.

Съществува реален риск хора, които са се ползвали с преференциални лихвени условия, да тълкуват, че намалената им лихва през лятото им дава основание към датата на отнемане на лиценза да се считат за редовно обезпечени и да претендират към фонда, защото действащият законов текст е такъв, заяви министърът. Затова в закона се казвало, че преценката по отношение на това кои лица имат право и дали те са ползвали преференциална лихва се насочва към датата на квестурата, а не към датата на отнемане на лиценза, информира БГНЕС.

Регламентира се също възможността гарантираните влогове да могат да се изплащат в различни банки. Вчера Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че парите ще се изплащат в 10 банки. Те ще бъдат избирани по признака "най-широка клонова мрежа". Клиентите на останалата без лиценз банка ще бъдат разрпределени механично на база ЕГН.

С други промени, но в Закона за банковата несъстоятелност, се предвижда възможността банка, обявена в несъстоятелност, да може да бъде продавана не само като цяло действащо предприятие, а и на части. Министърът на финансите Владислав Горанов (ГЕРБ) обясни пред репортери, това предложение е дошло от Фонда за гарантиране на влоговете, за да е по-лесно управляем процесът по евентуална бъдеща несъстоятелност на КТБ, информира Mediapool.bg.

БНБ отне лиценза на банката на Цветан Василев на 6 ноември, но възникнаха проблеми, които сега кабинетът се опитва да реши в спешен порядък.

Съществува правна несигурност кои лица имат право да се ползват от гарантиране на влоговете и кои не, каза Горанов. Лица, които ползват преференциални лихвени равнища, нямат право да получат гаранция от фонда – техните вложения не са защитени, съобщи министърът.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес