Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите върнаха мандата на президента

21 декември 2016, 09:39 часа • 1412 прочитания

Представители на Реформаторския блок върнаха мандата за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание на президента Росен Плевнелиев.

Ние не можахме да постигнем съгласие в рамките на предложения от Вас срок, каза Румен Христов, заместник-председател на СДС.

Благодаря Ви за усилията, които положихте. Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към предсрочни парламентарни избори, отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

В 12.00 часа се очаква изявление на държавния глава.

Actualno.com припомня, че вчера (20.12.2016 г.) на специален брифинг в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: "Не успяхме да постигнем съгласие за принципни секторни политики, след което поясни, че това означава предсрочни избори, защото няма необходимото разбирателство за правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. Бившият вицепремиер добави, че след проведените разговори и липсата на съгласие всички са се съобразили с нагласите за предсрочни избори.

И Найден Зеленогорски, и Валери Симеонов изразиха задоволство от водените разговори. Беше демонстрирана колегиалност и добронамереност, но не можахме да постигнем съгласие, каза лидерът на НФСБ. Симеонов добави, че поне едно са доказали - не са страхливци и няма да тръгнат срещу нагласите на народа, а те са за предсрочни избори. Знаехте кои са нашите приоритети - увеличението на минималните пенсии, но с актуализация на другите и то само на тези, които са работели, борбата с мигрантския поток и строежа на оградата, уточни Симеонов.

Найден Зеленгороски също посочи, че не се е стигнало до разбирателство, въпреки усилената работа в продължение на няколко дни. Той припомни кои са били приоритетите на Реформаторския блок - съдебна реформа и антикорупционния закон, но така, както искали от Движение България на гражданите. Припомняме, че по този закон най-големият спор е възможността да се подават на практика анонимни сигнали за корупция - единствено приемащите ги инспектори ще знаят самоличността на подалия сигнала.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес