Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите ще гласуват против готвената пенсионна реформа

17 декември 2014, 08:07 часа • 29103 прочитания

Снощи имахме заседание на парламентарната група и взехме решение, че ще гласуваме против поправките за пенсиите, които бяха договорени от ГЕРБ и синдикатите. Това заяви Найден Зеленогорски, който е вторият човек в Движение България за гражданите.

Разбрах от телевизията, че има подписан меморандум между ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов и синдикатите. Това е абсурдно – такива решения се вземат в Министерския съвет, трябва да има широка дискусия, не бяха канени и работодателите. Нашето предложение е да отложим това решение, каза Зеленогорски. Той даде пример, че в личната му партида в условен пенсионен фонд има натрупани 8-9 хил. лева. Вероятно те ще станат 20 хил. лева докато се пенсионирам, т.е. ще вземам 80-90 лева допълнително на месец за пенсия. Нямам обаче гаранция, че това ще се случва при новото предложение – може би ще има коефициенти за увеличение, но не знам, подчерта Зеленогорски.

Заради много дискусии не се обясни добре реформата, каза депутатът Димитър Главчев пред Нова телевизия. Той опроверага твърдението, че трябва изрично да потвърдите, че оставате в универсален пенсионен фонд и каза, че няма да бъдете махнат, освен ако изрично не решите да отидете в НОИ. На въпрос защо не мога да се върна в универсален пенсионен фонд, ако съм отишъл веднъж в НОИ, Главчев не отговори. Въпросът беше два пъти, като Главчев и Зеленогорски накрая припомниха, че НОИ представлява солидарна система. И потвърди, че всички, които почват работа за пръв път през 2015 година, трябва до една година да кажат дали искат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд – ако не кажат изрично до една година, остават в НОИ. Мисля, че това е справедливо, заяви Главчев.

На въпрос ако фалира универсален пенсионен фонд, Главчев каза, че най-вероятно държавата щяла да го гарантира. Който иска доходност, остава в частния фонд, който иска в сигурност, да седи в НОИ, заяви депутатът от ГЕРБ. Откъде знаете, че в НОИ е по-сигурно, попита Анна Цолова. Само четири държави в ЕС имаше системата, която имаме сега. В Полша и Чехия вече дадоха избора, който и ние даваме. А работодателите от КРИБ подкрепят предложението, хвърли бомбата Главчев. Припомняме, че председател на КРИБ е Кирил Домусчиев, който в серия от интервюта казваше колко по-добър политик е Борисов.

Ако синдикатите казват, че Владислав Горанов сам е взел решението, лъжат, продължи Главчев. А Зеленогорски призна, че има опасения за управлението на част от универсалните пенсионни фондове, но за целта трябва да има по-строга регулация. Но за три дни да вземеш решение, което представлява реформа за 15 години напред, е безумно, смята Зеленогорски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес