Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реакции след избора на Вежди Рашидов за председател на НС

21 октомври 2022, 15:02 часа • 11167 прочитания

Разумът надделя! Пръв сред равни - Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи! Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като депутатите избраха Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. "За" гласуваха 139 депутати, "против" - 73, а 27 се въздържаха.

Рашидов беше номиниран от четири парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова благодари на тези групи, които са се отнесли отговорно към задачата си. "Благодаря и на г-н Рашидов, който си давам сметка, че в началото ще изпитва известни трудности, но заместник-председателите, някои със сериозен административен опит, ще му помагат", добави тя подчерта, че това гласуване е било единственият възможен изход.

"Вчера Рашидов наложи тон, който ни обедини. Уважително е, че той събра 121 гласа. Но той е фасада на възможността да се избере една истинска фигура за председател на парламента”, каза Асен Василев от ПП, след като депутатите направиха своя избор.

 

"Не може да се говори за ново управленско мнозинство на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"32 години сме били конструктивни, но в последните три дни виждаме и деструктивна роля в Народното събрание - не да се предлагат решения, а да се търсят формули и начини как да се руши и как да няма решение. Надявам се, че този процес ще прекъсне и от другата седмица всички народни представители ще търсят решения за проблемите на хората", посочи още той.

"Ние търсихме формула, която да обедини всички, за да бъде личността на председател на парламента да бъде консенсусна. Вежди Рашидов от наша гледна точка не е.", обясни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

„Правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или на „Възраждане” няма да подкрепим. Днешното мнозинство беше необходимо и задължително за България и българския народ". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира избора на Рашидов и това, че от левицата го подкрепиха.

Темата коменитра и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. "За председател е избран е Вежди Рашидов, като най-възрастен народен представител. Възрастта беше единственият критерий, събрал подкрепа. От ДБ нямаше как да подкрепим Рашидов, по ред причини. На председателски съвет сондирахме възможността наша кандидатура да събере подкрепа. Отговорът беше "не". Бяхме разумни, конструктивни и направихме възможното. Сега парламентът може да започне работа", написа той в профила си във Facebook.

Кратък и лаконичен коментар направи и адвокат Николай Хаджигенов от "Ние идваме". "С това 48-то НС приключи преди да е започнало. Cheers.....", написа той.

ОЩЕ: Четири партии номинираха отново Вежди Решидов за председател на парламента

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес