Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РБ: Предложението за мажоритарното райониране на страната е пълно с пропуски

22 декември 2016, 12:32 часа • 1923 прочитания

Вчера в НС колега народен представител внесе предложение за райониране при въвеждане на мажоритарна избирателна система с едномандатни избирателни райони. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на РБ Димитър Делчев.

„Ние от ДБГ и РБ заедно с експерти в сферата на районирането и администрацията разгледахме внимателно така направеното предложение. Нашето заключение е, че това предложение може да доведе до хаос“, посочи той.

„Не са направени няколко ключови неща преди да се седне и да се напише на коляно това райониране. Да има актуално преброяване в България, което да каже колко точно души има в населените места. Не са изчистени списъците от мъртвите души, така районирането почива на празни бройки“, обясни Димитър Делчев.

Според него районирането е направено без обществен дебат и публично обсъждане, набързо за един месец от неясен колектив, което не дава увереност, че то не се прави, за да може една или няколко партии да спечелят, предаде Фокус.

„Има населени места, които попадат в един и същи район, както са предложени от сценаристите, а в същото време са на около 92 км. един от друг“, коментира народният представител.

По думите му съществуват и населени места, които са едно до друго, които са в различни райони, а град Ихтиман е разделен наполовина.

Намаляват се народни представители от определени райони. Защо и кой е решил, че район Видин трябва да има трима народни представители, а не четири“, коментира Димитър Делчев и заяви, че район Видин, в който живеят в мнозинството си българи, се приравнява на район в Турция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес