Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват министър на Радев за безстопанственост за 81 млн. лв.

22 януари 2024, 14:11 часа • 4620 прочитания

Софийска градска прокуратура разследва евентуална безстопанственост в МВР на стойност 81 млн. лв. Това става ясно от кратко съобщение на държавното обвинение.

От него се разбира, че при тях през август 2023 г. е подаден сигнал, в който "са изложени твърдения за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на МВР, обективирани в одитен доклад". Самият сигнал също идва от МВР. Още: Демерджиев сред свидетелите по делото "ГЕРБ срещу Рашков"

"Значителни щети"

Щетите се описват като "значителни", а периодът, който е посочен, съвпада с пребиваванто на поста на служебния министър - а преди това адвокат, Иван Демерджиев. Очевидно става въпрос за него, макар че в съобщението на прокуратурата изрично се сочи, че "няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем".

Наблюдаващ прокурор е възложил проверката на АДФИ.

"Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП. Още: Иван Демерджиев: Когато МВР е в ступор, много скоро и държавата ще изпадне в ступор

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство", пишат още от прокуратурата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес