Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разбраха се: Управляващите ще разрешат на осиновените да разкрият произхода си (ВИДЕО)

13 декември 2023, 09:48 часа • 1277 прочитания

Управляващите се обединиха около предложението осиновените да могат да разкриват произхода си. Новината стана ясна след съвместно изявление на ГЕРБ и ДПС пред медиите в парламента. 

Какво са се разбрали точно?

"В правна комисия отхвърлихме текста, който касае разкриването на произхода на осиновения от съда, но след разговор между двете парламентарни групи на ДПС и тази на ГЕРБ в зала ще подкрепим това предложение", обясни депутатът от ДПС Ертен Анисова

ПГ на ДПС е напраила три предложения. Едното е изискване за становище от отдел "Закрила на детето" в случай на осиновяване на внук. ДПС предлагат разширяване на достъпа до националната електронна информационна система чрез включване на представител на Държавната агенция "Закрила на детето". Те искат наблюдение след осиновяване, което да гарантира, че правата на детето са защитени. ОЩЕ: Ицо Хазарта обяви приемането на дълго чакани промени в осиновяването (ВИДЕО)

Промените са от 2016 г.

Деница Сачева обърна внимание, че законопроектът е общ, а днес окончателно са взели решение групите да подкрепят предложението за разкриването на тайната за произхода. "Надявам се днес окончателно текстовете да бъдат приети, работата по тях започна още 2016 г.", обясни Деница Сачева от ГЕРБ. ОЩЕ: Майка се среща със сина си, 40 години след като го е дала за осиновяване (ВИДЕО)

Колко българи засяга предложението?

"Тази тема, която касае осиновяванията е малко далеч от тежките политически дебати и битки в пленарна зала и извън нея, темата касае хиляд и българи. Ние като парламентарна група забелязахме тенденцията през последните три години, че са намалели трайно осиновяванията. Именно за това внесохме промените в Семейния кодекс", коментира от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.  ОЩЕ: Все по-малко български семейства осиновяват деца

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес