Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рашков: Самуилов, който е подал сигнала срещу Асен Василев, е близък до ГЕРБ и Гешев

24 март 2022, 15:53 часа • 19232 прочитания

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че бизнесменът Георги Самуилов, който е подал сигнал срещу вицепремиера Асен Василев, е в "очевидно близки отношения" с главния прокурор Иван Гешев.

Именно по сигнал от собственика на "Инса Ойл" Самуилов стартира досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Василев.

„Не познавам автора на сигнала. Става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец и се оплаква до прокуратурата от министър Асен Василев. Данните са от този месец и са отправени директно до главния прокурор. Защо директно до него? Очевидно става въпрос за близки отношение между този бизнесмен и главния прокурор”, добави министърът.

По думите му "можем да предположим", че той е свързан и с бившите управляващи от ГЕРБ. "Ако греша, съм готов да се извиня", обеща Рашков. По думите му в сигнала не се съдържат данни за извършено престъпление, от когото и да е.

"Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес, злоупотребил е", категоричен беше министърът.

Той допълни, че по случая със сигнала от Самуилов прокуратурата се е позовала на информация, изпратена от органите на МВР, каквато никога не ѝ е била изпращана.

В средата на март "Инса ойл", срещу която беше започнато разследване за формиране на картел, обяви, че ще сезира прокуратурата за "разговор на четири очи с неясен контекст" с член на правителството, който се е състоял през януари. В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес