Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рашидов ще трябва да отговоря пред НС защо е наградил Димитър Иванов

10 януари 2017, 19:46 часа • 2614 прочитания

Отказът на писателя и драматург Стефан Цанев да приеме наградата "Златен век" провокира депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев да отправят въпрос към министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.

Въпросът касае основанията, заради които Димитър Иванов, последният началник VI отдел от VI управление на Държавна сигурност или т.нар. политическа милиция на БКП и настоящ директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УБИТ) е получил същата награда. Иванов беше награден в края на ноември миналата година. Именно това беше изтъкнато от Цанев като причина да откаже на свой ред отличието.

"У нас, както и у много български граждани буди недоумение фактът, че за една такава престижна награда се предлагат двама души с толкова различна и противоположна същност, профил и отношение към българската култура. В тази връзка интересно е да разберем какви са били основанията Ви за да ги предложите, както дали според Вас техният принос към българската книжовност и култура е съпоставим. Защото според нас това най-високо отличие на Министерство на културата, а именно наградата "Златен век", би трябвало да се присъжда на творци с изключителен принос към българската култура и изкуство, какъвто безспорно е приносът на Стефан Цанев, докато този на Димитър Иванов е спорен и доста субективен", коментират тримата депутати. Те питат Рашидов следното:

1. В какво точно се изразява приносът към българската култура и изкуство на г-н Димитър Иванов, широко известен в обществото като последният шеф на VI отдел на VI управление на комунистическата ДС - т.нар. "политическа милиция“?

2. Установен ли е произходът на прословутата колекция от артефакти със значителна материална и историческа стойност на Димитър Иванов и дали неговата позиция на началник в ДС не е била в основата на създаването на колекцията му?

3. Счита ли Министерство на културата, че приносът на Димитър Иванов към българската култура и изкуство е съизмерим и съпоставим с този на поета, писателя и драматурга Стефан Цанев, за да бъде номиниран с една и същата награда заедно със Стефан Цанев?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес