Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Районни избирателни комисии със 100% обработени протоколи - в Ловеч, Кюстендил, Шумен, Ямбол

05 април 2021, 15:36 часа • 1983 прочитания

Говорителите на Централната избирателна комисия Таня Цанева и Димитър Димитров обявиха, че вече има Районни избирателни комисии със 100% обработени протоколи и въведени данни от секционните комисии – Ловеч, Кюстендил, Шумен, Ямбол.

Също така има няколко, които са с 99% обработени протоколи – Видин, Силистра, Варна, предаде БНР. Има 5-6, в които е достигнато ниво едва 50-60 процента.

Приети са всички протоколи от чужбина – т.е. на 100% вече имаме окончателните резултати от вота извън страната и предстои те да бъдат оповестени на сайта на ЦИК с всички подробности по държави и брой гласували и техните предпочитания.

Днес не са пристигали нови сигнали и жалби във връзка с нарушения на изборния процес, но в ранния следобед в ЦИК е пристигнало писмо от омбудсмана Диана Ковачева във връзка със забавянето на предаването на изборните книжа в някои СИК. Тя настоява за спешна проверка по случая.

Въпреки сложността на протоколите ЦИК е убедена, че всички секционни комисии ще успеят да предадат документацията си днес, каза по-рано днес Таня Цанева: „Очакваме в следващите три часа около 10 РИК да приключат с обработването и въвеждането на протоколите, като очакваме и в днешния ден, в края на деня вече да бъдат въведени, обработени на ниво РИК всички протоколи от секционните избирателни комисии и във вечерните часове да започне вече повторното въвеждане в ЦИК“.

„Информационно обслужване“ вече е обработила данните от над 70% от секционните протоколи.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес