Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радостин Василев се отказа от депутатския си имунитет

11 май 2023, 09:59 часа • 1667 прочитания

Депутатът от "Продължаваме промяната" Демократична България" Радостин Василев се е отказал сам от депутатския си имунитет. Това съобщи в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Росен Желязков и посочи, че точка втора от дневния ред отпада. С нея трябваше да се създаде специална комисия по темата.

"Току що депозирах в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител", заяви и самият Василев от трибуната на парламента.

Припомняме, че през април Софийската градска прокуратура предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на депутата. Стана ясно, че целта е да му се повдигне обвинение за оказване на принуда. Радостин Василев видя опит за сплашване в искането за сваляне на имунитета му (ВИДЕО)

Става дума за разследване от 2022 г. за опит на Василев да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) в 47-ото Народно събрание. Според съобщението на държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу Василев. Това обаче не може да се случи, докато той има депутатски имунитет, който го защитава от наказателно преследване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес